Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań
|
Autor |
Wiadomość |
swarcu
Nowy
Liczba postów: 5
Imię: Robert
Pojazd: Inny
|
[Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań
Witam,
Zacząłem w ostatnim czasie remontować leciwego Pelikana. Nie chcę na ten cel wydać majątku. Ma on pojeździć jeszcze kilka dobrych latek i się w miarę prezentować.
Mam zamiar wymienić korby wraz z łożyskami. I tu pojawia się pytanie/problem. Czy coś z aktualnie istniejącego osprzętu - jakiegoś typu supporty są kompatybilne z tym rometowskim "ptaszkiem". Jak tak to byłbym wdzięczny za wszelkie porady, linki i słowa otuchy.
Następną sprawą są oponki. Czy polecacie jakieś firmy/modele do tych 16"? Na co dzień jeżdżę raczej w innych warunkach (las) 29er'em i nie orientuje się cóż za model wybrać. Pelikan ma wspomóc w wyprawach miejskich. Na dystansach max 10-15 km.
Poszukiwane będą również sztyca siodełka o większej długości jak i rura od sterów co by jeszcze minimalnie je podnieść. Poszukuję od pewnego czasu i zaczynam się obawiać, że będę musiał sam takowe u znajomego na warsztacie przygotować.
Dzięki za wszystkie dodające otuchy i zawierające odp na moje pytania posty.
Miłego dnia
A to ten "ptaszek":
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2014 15:14:07 przez swarcu.)
|
|
05-05-2014 15:12:51 |
|
|
Wigrus
Złomiarz, czy kolekcjoner?
Liczba postów: 1,965
Imię: Jasiek
Pojazd: Inny Romet
|
RE: [Romet Pelikan] remońcik - kilka pytań
Prześliczny Ptaszek!
Z korbami nie ma co się zbytnio tarmosić - kup
tą z Romet-Wałcz.
http://allegro.pl/korba-prawa-1-rz-35z-k...95723.html
W razie czego też mogę Ci sprzedać taką używaną.
Najlepsze z opon to moim zdaniem oryginalne Stomilki,
ale wiem, że Kenda robi coś o zbliżonym bieżniku.
Wysłane z mojej Nokii 3310 za pomocą Tapatalk 2
|
|
05-05-2014 15:19:45 |
|
|
swarcu
Nowy
Liczba postów: 5
Imię: Robert
Pojazd: Inny
|
|
|
05-05-2014 15:39:21 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Z Twojego postu wnioskuję, że to Ty chcesz jeździć rowerem na co dzień. Ile masz wzrostu, ile ważysz? Pelikan to rower dziecięcy i stanowczo odradzałbym tego typu przeróbki. I tak masz już krzywą ramę. Chcesz się na tym zabić? Po co chcesz zmieniać korbę? Obecna jest krzywa? Piszesz, że opony są popękane. Wychodzą z nich druty? Są łyse? Jeżeli nie - nadają się do użytku. Jeżeli tak, szukaj rozmiaru 16x1,75, firma dowolna. Każda nowa opona to i tak jedno i to samo dziadostwo. Nowa sztyca i mostek - nie bez powodu są takiej długości, ponieważ to rower przeznaczony dla innej grupy wiekowej. Koszt tej żenującej przeróbki wynosić będzie równowartość "normalnego" składaka typu Jubilat. Krótko mówiąc - daruj sobie. Zwłaszcza, że zaznaczyłeś, że zależy Ci na wyglądzie. Ty nie będziesz na tym wyglądał, chyba że chcesz zrobić z siebie pośmiewisko.
Legenda nie umiera nigdy. | Różowy Składak - Zapraszam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2014 16:19:31 przez wnusiu94.)
|
|
05-05-2014 16:16:59 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|