Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Universal - indetyfikacja
|
Autor |
Wiadomość |
Arek03170
Nowy
Liczba postów: 4
Imię: Arek
Pojazd: Inny
|
Romet Universal - indetyfikacja
To mój pierwszy post na forum, także wypadałoby się przywitać :]
Witam całą społeczność rometowską
Godzinkę temu stałem się posiadaczem starego roweru Romet i to jest głównym powodem tego tematu. Sprawa wygląda następująco:
szukałem roweru na szosę do przeróbki na single speed/ostre koło. W ręce wpadł mi stary rower dziadka, dostałem go za free i zanim cokolwiek z nim zrobię chciałbym się dowiedzieć, do czego w ogóle się nadaje i co to za model, stad zarejestrowałem się najpierw tutaj, a nie na forum szosowców
Rower to czerwony Romet z grupy Universal. Po wstępnych oględzinach: rura górna 60 cm, podsiodłowa 58. 3 biegi w tylnej piaście, 2 hamulce szczękowe, plastikowe, białe siodełko na sprężynach, opony z białym paskiem, dynamo, pełne, chromowane błotniki, licznik analogowy, oryginalna pompka. Wszystkie części są oryginalne, rower jest w świetnym stanie, na chodzie.
Uploaded with ImageShack.us
pierwsze pytanko: co to za model i czy jest coś wart
drugie: odrestaurować, czy przerobić
reszta pytań pewnie wyjdzie w praniu ;]
Pozdro
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012 17:45:13 przez Arek03170.)
|
|
01-08-2012 17:39:34 |
|
|
gabriel0
☭Ciśniem klamoty do lasu☭
Liczba postów: 1,494
Imię: Tak
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Romet Universal - indetyfikacja
"Ten komar za pomału się porusza"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2012 20:55:54 przez gabriel0.)
|
|
01-08-2012 20:47:44 |
|
|
Arek03170
Nowy
|
|
|
01-08-2012 21:17:20 |
|
|
Arek03170
Nowy
|
Wiem, wiem już go dokładnie pomierzyłem, obadałem i wiem że nie nadaje się do przerobienia na rower szosowy, tym bardziej że jest w niezłym stanie i szkoda go rozbierać, poza tym musiałbym wymienić mu wszystko - więc poszukam jakiegoś starego jaguara, columbusa itp. Póki co rower stoi w garażu, jak będę miał chwilę to go wyczyszczę, przesmaruje. Póki co raczej go nie sprzedam, wziąłem go od dziadków z zamiarem wykorzystania na swoje potrzeby, a nie na handel. Ciekawi mnie tylko, ile jest wart jako - prawie że - zabytek ? Czy są to rowery które kiedyś będą miały jakąś wartość poza tą sentymentalną ?
|
|
02-08-2012 22:36:40 |
|
|
Maciek
Nowy
Liczba postów: 1
Imię: Maciek
|
Witam wszystkich rometomaniaków
W piwnicy mam takiego samego universala, ktoś może wie czy miał jakąś nazwę oprócz universal?
I taka prośba do tych co mają ten fajny rowerek: czy mógłby ktoś wstawić zdjęcie prawej strony żeby było widać prowadzenie linki, pancerza od przerzutki i sposób w jaki jest mocowana do tego metalowego cięgna przerzutki bo w tym moim jest przerwana linka i niewiem którędy ją poprowadzić i jak przykręcić.
Pozdrawiam
|
|
28-04-2013 21:22:35 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|