Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Problem z biegami/ciągnące sprzęgło??
|
| Autor |
Wiadomość |
Kapiromet
Działa? Działa. To zostaw i nie tykaj :P

Liczba postów: 14
Imię: Kacper
Pojazd: Romet Pony
|
Problem z biegami/ciągnące sprzęgło??
Siemanko! Mam problem z biegami w Motorynce (silnik Dezamet 023) i potrzebuję Waszej porady, bo powoli kończą mi się pomysły.
Główny problem: na odpalonym silniku za nic nie chce wejść jedynka, po prostu jakby to było puste miejsce i bieg nie wskakuje. Z kolei dwójka z luzu wchodzi, ale z głośnym zgrzytem i szarpnięciem.
Co ciekawe na zgaszonym silniku skrzynia działa idealnie, biegi wchodzą gładko i pięknie klikają. Jedynke można wrzucic ale ze zgaszonym silnikiem i z odpalaniem z rozbiegu.
Skrzynię i tarcze sprzęgłowe już sprawdzałem, olej też jest świeży. Wygląda na to, że sprzęgło po prostu ciągnie na obrotach. Rozebrałem prawą kapę i zauważyłem, że grzybek popychacza sprzęgła ma już widoczne dość dużo wgłębienie w miejscu, gdzie naciska na niego dźwignia.
Moje pytania do Was:
1. Czy to małe wgłębienie na grzybku może robić aż taką różnicę, że zabiera te kluczowe milimetry skoku i sprzęgło nie rozkleja się do końca?
3. Jak podejść do tematu regulacji samego wybieraka biegów na karterze, żeby po ogarnięciu sprzęgła ustawić to idealnie?
Z góry dzięki za pomoc!
|
|
| Wczoraj 21:08:41 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|