Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Luzy silnik 023
|
Autor |
Wiadomość |
Debesta
Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,517
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Luzy silnik 023
Na łożyskach wału ustal luz 0.25-0.30, choć fabrycznie bywał różny i jak na nowy wał założyłem łożyska, okazało się że fazki są słabo zrobione i do końca nie weszły, przez co było szerzej niż w fabrycznym, ale okazało się że luz będzie idealny. Z wałkiem kopniaka bym nie kombinował, fabryczny dystans wystarczy, a ustalając go w połówkach można sobie później humor popsuć składając odboje i ogranicznik (będzie za ciasno, o ile uda się to w ogóle złożyć). Na wałku zdawczym również fabryczny dystans wystarczy, lecz lepiej się upewnić i najpierw złożyć skrzynie w połówki i złożyć na sucho czy nie jest za ciasno.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
14-03-2023 22:49:03 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik

Liczba postów: 1,844
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Luzy silnik 023
(14-03-2023 23:22:52)Nowak5475 napisał(a): Na wałku kopniaka jest podkładka od strony zapłonu, a mimo tego wałek ma luz wzdłużny 2mm
to niweluj to dodatkową podkładką
w moim przypadku użyłem jakiejś dużej podkładki pod śruby usadzoną od strony sprzęgła przed wsadzeniem w karter i też zdaje egzamin. Robiłem to w 023 i nawet w s38 na pedała
oczywiście wszystko sprawdzałem i składałem na sucho z uszczelką, bez usadzenia wału i skrzyni
|
|
14-03-2023 23:57:56 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|