Kierunkowskazy Romet Ogar 205
|
Autor |
Wiadomość |
Ryoko Yuki
Rozmawiający Ze Sprzętami
Liczba postów: 124
Imię: Ryoko
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Kierunkowskazy Romet Ogar 205
Z racji na fakt, iż mój Błękitek od początku był i będzie dupowozem już od początku pojawiły się problemy z pokazywaniem na drodze moich zamiarów w sposób jednoznaczny i nie zagrażający przede wszystkim mojej osobie.
Nie chciałem przerabiać Ogara, wiercić czy nie wiem co, a kierunkowskkazy miały byuć małe, ale widoczne. Padło na uniwersalne kierunkowskazy (pewnie made in wiadomo co). Z racji, iż Błękitek chodzi wyśmienicie na prądnicy-iskrowniku ZMD (poza patynkami - wszystkie cewki oryginalne, wraz z podstawką i magnetem!) padło na zasilanie akumulatorowe 12V. Co prawda żarówki miałem w komplecie, odpowiedni akumulator żelowy o znacznej pojemności 5Ah pozwalający zapomnieć o ładowaniu na długi czas - też, ale musiałem rozwiązać jeden problem:
Mianowicie 2 różno napięciowe instalacje w jednym sprzęcie (z czego jedna - zmienna, druga - nie). Wybrałem rozwiązanie makksymalnie łopatologiczne, ale w razie czego proste i nie zawodne.
Zacząłem od osadzenia w sposób (moim zdaniem) ciekawy . Moejca - jak się okazało było na tyle. Nadmiar wkrętu w obu kierunkowskazach obciąłem mini-szlifierką. Tutaj kierunki w miarę wkręcone, ale jeszcze bez kabli.
W warsztacie wymierzyłem i stworzyłem wiązkę kabli, którą już w domku polutowałem i obkurczyłem (w warsztacie nie mam prądu)
Wszystkie wiązki i kabelki przed połączeniami:
Rozłożony przód wygląda tak:
A tu w miarę ogarnięte
W mięczy czasie ogarniamy kawałęk schowka - mimo, że oryginalny to - umówmy się - nie było mi go żal, bo już poprzedni właściciel go poharatał (co widać!)
Montujemy i ogarniamy przód:
Do montażu przednich kierunków użyłem - kupionego w internetach uchwytu uniwersalnego - wygląda ok i nie razi oczu...
By i od strony kierownicy jakoś to wszystko wyglądało użyłem uniwersalnego przełącznika WSKopodobnego, 3-pozycyjnego, który wygląda bardzo podobnie, jak mój oryginalny przełącznik do świateł. Z racji braku miejsca - kierunki są pod prawą ręką. Tak wiem - manetka gazu też tam jest, ale mi to w niczym nie przeszkdza, a jest ładnie i symetrycznie.
W Schowku zalazł się akumulator na mikrogumowej podkładce pochłaniającej część wstrząsów, przerywacz kierunkowskazów i odseparpwane wiązki. Wiem - można było ładniej wyprowadzić konektory do jakiejś kostki czy coś, ale wybrałem rozwiązanie prostrze - wrzystko na zaciskanych konektorach i pogrupowanie w 3 grupach - lewa strona, prawa strona, masa - a to wszystko w 3 termokurczach - nie do końca obkurczonych, by umożliwić serwis>
I to tyle... Albo aż tyyle, bowiem - nie licząc ogarnianiu zakupów projekt zacząłem w piątek po południu, a skończyłem wczoraj wieczór... Ale działa.
Na koniec kilka zdjęć całości (od siebie jeszcze dodam, że instalacja ma bezpiecznik - w razie, jakby przerywacz czy np. wilgoć zwarła iobwody - spali się bezpiecznik, a nie aku)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2020 15:42:46 przez Ryoko Yuki.)
|
|
28-07-2020 15:35:09 |
|
1 osoba postawiła piwo Ryoko Yuki za ten post:1 osoba postawiła piwo Ryoko Yuki za ten post.
XPek_84 (07-28-2020)
|
maras52
Po co kupować jak można zrobić ?
Liczba postów: 41
Imię: Marek
Pojazd: Inny
|
Cytat:ale musiałem rozwiązać jeden problem:
Mianowicie 2 różno napięciowe instalacje w jednym sprzęcie (z czego jedna - zmienna, druga - nie).
Jeżeli obwody są odseparowane (co jest w tym wypadku istnieje - brak ładowania z prądnicy) to nie widzę tu żadnego problemu.
Jaki użyłeś przerywacz ? Jakie przekroje kabli ?
Zdravim =MRS=
Maras-Tech
BP
Elektronika cyfrowo-analogowa / Układy zapłonowe Analog/Digital CDI-TCI
|
|
29-07-2020 02:32:17 |
|
|
Ryoko Yuki
|
(29-07-2020 02:32:17)maras52 napisał(a): Jeżeli obwody są odseparowane (co jest w tym wypadku istnieje - brak ładowania z prądnicy) to nie widzę tu żadnego problemu.
Jaki użyłeś przerywacz ? Jakie przekroje kabli ?
Tak - są odseparowane całkowicie. Może kiedyś pomyślę nad ładowaniem i np. CDI, ale na razie to nie ma sensu.
Kable użyłem nieco grubsze, niż mogłem, bo kupiłem 2mm (tak mi się wydawało, że reszta jest na takich - ale jednak instalacja 6V jest pociągniętak na kablach 1,5mm. Przez grubość kabli bałem się, że całość będzie za sztywna, ale po wpakowaniu wszystkiego w termokurcza - i nie grzana go - wrzystko ładnie się poukładało i działa.
Co do przerywacza -2 pinowy 12V 2x21W, bimetaliczny (żarówki mają 24W, więc wyszedłem z założenia, że się to bardzo ładnie zgra). Tak naprawdę to by się każdy przerywacz nadał do żarówek z żarnikiem (byle nie do ledów, jeśli coś ma z tego być ).
|
|
29-07-2020 02:53:18 |
|
1 osoba postawiła piwo Ryoko Yuki za ten post:1 osoba postawiła piwo Ryoko Yuki za ten post.
Jorginsson (07-29-2020)
|
Ryoko Yuki
|
(29-07-2020 11:45:51)Jorginsson napisał(a): dowiadywałeś się, jaka jest wymagana minimalna odległość migaczy od lampy/ rozstaw? Bo nie jestem pewien, ale chyba ustawodawca również w tej kwestii zabrał głos..
Jak najbardziej! Zanim zabrałem się za pracę sprawdziłem przepisy i tak - dla świateł tylnych - ninimalna odległość dla kierunkowskazów to 180mm (mieszcze się na styk, ale się mieszczę XD)
Dla kierunków przednich - min. 40 mm od lampy przedniej (i by zwiększyć rozstaw montowałem je na dodatkowych uchwytach na lagach!)
Poza tym ze starymi motorowerami jest jeszcze jedna ciekawa sprawa - otóż jeśli pojazd został zarejestrowany i dopuszczony do ruchu przed 1986 i nie miał fabrycznie kierunkowskazów - można ich nie mieć (ale policja może mieć do as "ale" po zmroku)
Dodatkowo - kierunkowskazy można potraktować jako modyfikacja - zatem można zamontować np. kierunkowskazy bez certyfiokatu - pod warunkiem, że będą spełnioać ogólne przepisy (odpowiednia barwa, moc żarówki, ustawienie)
Jak dla mnie najzabawniejsze jest to, że kible mają nie raz kierunki razem z lampą (nie raz w jednym, malutkim kloszu!) i nikt się do tego nie czepia...
|
|
29-07-2020 12:36:24 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|