Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
025 - wcisnę sprzęgło, to gaśnie
|
Autor |
Wiadomość |
Norweski Zomowiec
Mechanik
Liczba postów: 1,793
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
025 - wcisnę sprzęgło, to gaśnie
Witam
Zanim zacznę, to napiszę, że szukałem na google oraz tutaj - i chce tylko potwierdzić diagnozę.
Kupiłem silnik DEZAMETA. był "remontowany" kiedyś, ale wodzik był inny. Rozebrałem go, żeby zmienić wodzik i na wale ZMD (wał wygląda na prosty) był nałożony pomiędzy łożyskami podkładka oraz nałożone łożyska - wyglądały na nowe, nieużywane ale nie miały żadnych oznaczeń jaka marka/model itp. mimo tego złożyłem go.. sądziłem, że nawet gdyby chińskie, to wymienię za rok lub po przejechaniu przynajmniej 700km coś takiego. Wał z łożyskami dość lekkimi oporami ale weszły pionowo do karterów bez żadnych rozgrzań itp. Było dobrze, opadał i jeździł ok -Problem polega na tym, że po ... może przejechaniu 25km po złożeniu silnika magneto z cdi zaczęło lekko trzeć o pokrywę, po wciśnięciu sprzęgła, a teraz nawet gdy wcisnę sprzęgło, silnik gaśnie. Zdjąłem pokrywę, starałem się poruszać magneto lewo-prawo i nic z tego - nie widzę luzu takowego, jednakże na zapalonym wcisnę sprzęgł widzę, że lekko się porusza magneto. Jestem lekko wkur. bo go niedawno składałem - i teraz jest pytanie:
Rozumiem, że to przez chińskie łożyska zaczęło mi się to robić?
|
|
23-02-2020 19:10:42 |
|
|
Norweski Zomowiec
Mechanik
Liczba postów: 1,793
Imię: Marcin
|
RE: 025 - wcisnę sprzęgło, to gaśnie
Hm a załóżmy taką koncepcje, żebym dystansował wał, jeżeli to łożyska z wałem się przesuwają?
jak zdejmę simmering, przesuną wał i wsadził szczelinomierz pomiędzy pierścieniem segera, a łożyskiem - załóżmy , że będzie 2mm szczeliny, to zniwelować to dwoma podkładkami 17x24 1mm z obu stron wału? przed przeciwwagami,a łożyskiem? czy to w ogóle jest sens? może wystarczy sam klej i skręcić tak, jak było oryginalnie
|
|
24-02-2020 00:19:01 |
|
|
kacperszkudlarek
Dobro obywatela, celem partii!
Liczba postów: 1,015
Imię: Tak
|
RE: 025 - wcisnę sprzęgło, to gaśnie
Kiedys nawet dowiadywałem się na temat wyrobionych gniazd w karterach. Mam nie patrząc 1 parę karterów co im za bardzo nic nie dolega tylko że mają wyrobione gniazda łożysk od wału. Kiedys nawet pisałem z forumowiczem 'plusminus' gdyż kiedyś oferował naprawe takich karterów w sposób że wstawiał tulejki, ale to już było z dobre 3 lata temu i nie wiem czy dalej to robi czy nie.
Kleju nigdy jeszcze nie stosowałem powiem szczerze bo jedynie 2 razy zdarzyło mi się że gniazda łożysk wału miały taki luz że Mozna bylo śmiało wyciac wal z karterów 2 palcami (na 6 silników które naprawiłem, były to: 1 silnik ten z tg mojego ogara co narazie sb spokojnie czeka na jakąś ramę z dokumentami, znaczy ten silnik co w nim był to umarł na stole opecyjnym, 2 to ten w 2375, nie powiem może na luźne pasowanie na tych łożyskach, ale wikse ma jak nie jeden po remoncie)
Notatka od Dawdzio, 24-02-2020 08:29:24
Na podstawie własnych doświadczeń zdecydowanie odradzam jakiekolwiek kontakty, a już tym bardziej próby współpracy z użytkownikiem "plusminus".
|
|
|
24-02-2020 01:00:06 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|