Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dystansowanie wału 023
|
Autor |
Wiadomość |
Wojciszek
Uczeń
Liczba postów: 165
Imię: X
Pojazd: Inny
|
RE: Dystansowanie wału 023
Cytat:A mam jeszcze pytanie na temat tych odsadzeń pod łożyska przy przeciwwadze bo na rysunku można dwie wartości odczytać albo mają 0,5 mm albo 1 mm. Ile w Końcu jest? Chyba 0,5 mm? Bo jak by były po 1 mm to żeby się wał zmieścił to by trzeba grubszą uszczelkę pod kartery ładować nawet bym powiedział bo o 0,2 za ciasno by było.
Cytat:Ale jak gniazda masz dobre to ja bym raczej odpuścił też.
Nie są zapunktowane, ciężko na zimno wchodzą łożyska, a niektóre łożyska zostawały w karterach. Jednak jedno ostatnie łożysko po lewej stronie czopu wału mogę z użyciem większej siły ręki przesunąć o 2 cm po wale (Jednak zostaje ciągle na wale). Dla mnie to nic strasznego, bo i tak to łożysko jest tam raczej zbędne (podejrzewam, że jest tylko po to, aby magneto nie wygięło czopu), poza tym w karterze siedzi bardzo ciasno i nie da się go przesunąć, a na wale się kręci jak inne. Jednak na wszelki wypadek użyłbym specyfiku ,,kleju do łożysk'' mam dwa: jeden od K2 i drugi jakiś niemiecki do maszyn rolniczych. Nigdy tego wcześniej nie używałem, więc nie wiem jak to zaaplikować, aby klej nie dostał się chociażby do samego środa łożysk. Wał mam w zamrażalce i dostał szronu, nie wiem jak to wpłynie na klej. Po nałożeniu wał dałbym do foliowego worka, ponieważ klej ponoć twardnieje po odcięciu dopływu powietrza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-08-2019 00:28:13 przez Wojciszek.)
|
|
26-08-2019 00:18:51 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|