Silnik spalinowy domowej roboty :D
|
Autor |
Wiadomość |
TheKocur
Mechanik
Liczba postów: 386
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Silnik spalinowy domowej roboty :D
Witam, zacznę od tego ,że nie wiem czy w dobrym dziale pisze
Ale nie ważne, temat silnika spalinowego domowej roboty zaciekawił mnie gdy chodziłem do 6 klasy podstawówki. W 1 kl. gimnazjum zacząłem coś robić ,ale to nawet nie do końca przypominało 2t.( nie znałem zasady działania silnika Gdzieś w 2kl gimnazjum zrobiłem 2t z agregatu od lodówki który miał prawo działać ale nie chciał odpalić ( prawdopodobnie przez brak kompresji). Za niedługi czas robiłem 4t ale nie dałem rady zrobić wystarczająco szczelnych zaworów i głowicy.
(3 klasa gimnazjum) Nie zrażony porażkami zacząłem robić kolejny silnik.
Zauważyłem ,że w 2t jest najtrudniej wykonać szczelny tłok Zacząłem więc od niego, wytopiłem go z aluminium a następnie przetoczyłem na tokarce domowej roboty. Po wsadzeniu w cylinder okazało się ,że sam tłok trzyma w miarę szczelność, więc dotoczyłem w nim rowek na o-ring po to aby była dobra kompresja Cylinder to po prostu miedziana rurka w której nawierciłem odpowiednie otwory. Blok silnika wykonałem z aluminiowej kostki którą wytopiłem. Następnie wywierciłem w niej otwory na łożyska, zawór membranowy itp. Zapłon jest na przerywaczu od dezameta
Nie wierzyłem ,że to odpali, ale jednak: https://www.youtube.com/watch?v=KTp6zIzqGSM
Długo się tym nie nacieszyłem ,gdyż wypadł seger zabezpieczający korbowód i przerysował tłok i cylinder Postanowiłem zrobić większy cylinder. Za jakiś czas go skończę i spróbuje odpalić. ( w sumie to wystarczy tylko kupić o-ring i wszystko poskładać do kupy
Świeca BOSCH, Ogara pchosz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2019 17:36:00 przez TheKocur.)
|
|
02-06-2019 17:34:13 |
|
5 użytkowników postawiło piwo TheKocur za ten post:5 użytkowników postawiło piwo TheKocur za ten post.
klodian2002 (06-02-2019), Majerano (09-23-2019), Motorowerzystka (06-02-2019), Paweł123 (06-07-2019), skinder (09-23-2019)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|