Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Universal Orion.
|
Autor |
Wiadomość |
Chmielu17
Praktykant
Liczba postów: 372
Imię: Ardian
Pojazd: Romet 100
|
Universal Orion.
Witam.
Chciałem przedstawić w tym temacie swój "nowy" rower jakim jest Universal Orion z 1984 roku. Historia jego zdobycia jest taka, szybki wypad na złomy, gorączka zakupów, znalezienie jego. Kosztował 26 złotych. Z ciekawych rzeczy jak na jego stan to:
- Przełożenie 333 z manetką, sprawne do regulacji.
- Chrom bagażnik i chrom błotniki w miarę dobrym stanie.
Wymaga trochę pracy, bo z tyłu jest trochę zmasakrowany na trójkącie, ale to da się naprawić. Plany co do niego hmmm.... na razie go naprawię i skompletuję, a później zobaczę.
https://www.facebook.com/Zastava-Mediter...847651863/ - moja Zastava 1100p Mediteran
|
|
08-05-2015 19:55:52 |
|
|
Chmielu17
Praktykant
Liczba postów: 372
Imię: Ardian
Pojazd: Romet 100
|
RE: Universal Orion.
Jako, że mam kilkanaście dni wolnego, postanowiłem pogrzebać przy Orionie. Udało mi się jako tako go ogarnąć, ale przełożenie nie działa, sprawdzałem na wszelkie sposoby i nic. Na 1 biegu tak jakby miał luz wrzucony i pedałuje się w miejscu. Drugi bieg działa, trzeci nic, słychać przełożenie, a jedzie się jak na 2 biegu. To sprawiło, że postanowiłem zdemontować zbędny balast jakim jest:
- manetka zmiany biegów
- resztki hamulca przedniego
- wywalenie uszkodzonych resztek jakiś elementów.
Pospawam jako tako w nim ramę, ale chcę go przerobić na holownik/lawetę do rowerów i rzeczy ze złomu, bo szkoda mi katować Zenita albo Olimpię. W ten rower nie opłaca się ładować pieniędzy, tył jest zmasakrowany i pospawany spawarką elektrodową, więc szaleć na tej ramie można. Może na tył wstawię koło od Wigry albo zrobię 3 osiowy rower, dzięki temu będę mógł przywieźć zezłomowany przez kogoś rower.
Po wywaleniu balastu.
Taśma izolacyjna dobra na wszystko.
https://www.facebook.com/Zastava-Mediter...847651863/ - moja Zastava 1100p Mediteran
|
|
22-05-2015 23:10:43 |
|
1 osoba postawiła piwo Chmielu17 za ten post:1 osoba postawiła piwo Chmielu17 za ten post.
wnusiu94 (05-22-2015)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|