Simson SR50 '88 by MichalSR50
|
Autor |
Wiadomość |
MichalSR50
Mechanik
Liczba postów: 1,541
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Simson SR50 '88 by MichalSR50
Simson już do mnie wrócił. Aktualnie siedzi w silniku DDRowski, używany wał i muszę powiedzieć, że zrobiła się z niego istna rakieta! Niby przez rok nie jeździłem, ale czuję różnicę w porównaniu z chińskim wałem. Trzeba jeszcze wyregulować i wyczyścić gaźnik, bo właściwie nie ma różnicy w jeździe na ssaniu i na bez. Co ciekawe, te ustawienia przed rozbiórką były idealne, a teraz taki myk
Ale oprócz tego jest denerwujący problem, mianowicie coś w nim niesamowicie grzechocze i piszczy, takie "ptaszki świergolaszki". Rzężenie i grzechotanie to zapewne kiepska nakrętka kolanka, która słabo tłumi i uszczelnia, przez co wyraźnie słychać każdy odgłos dochodzący z silnika. Ale o co chodzi z tym piszczeniem?
A tak btw. Nie chce ktoś nowego wału do Simsona?
Śmiesznie się na nim jechało, gdy już się przyzwyczaiłem do Jawy. Podróż niesamowicie się dłużyła, ale taki urok motoroweru. Nocna fotka, ale nadrobię jakąś jesienną sesją
|
|
31-10-2013 21:15:05 |
|
|
MichalSR50
Mechanik
|
RE: Simson SR50 '88 by MichalSR50
Problem piszczenia zlikwidowany. Okazało się, że to kopniak który dotykał osłony i przez to wydawał te dziwne dźwięki. Zakleiłem izolacją i już nie świergoli.
Simson też już nie rzęzi, po prostu nie była dokręcona nakrętka przytwierdzająca kolanko do cylindra. Znowu jest cichy, a z tym wałem nabrał typowego simsonowego dźwięku, tzw. "pszczółki"
Jednak mam problem z gaźnikiem, którego za nic nie idzie wyregulować. Jak bym nie ustawił, raz ma idealne przejście, by za moment zamulać. Po prostu silnik ma wahania nastroju, a to dowodzi teorię o obecności duszy w tych motorkach. Trzeba będzie poszukać innego gaźnika
Oprócz tego ogarnąłem go nieco wizualnie - wymyłem z grubej warstwy kurzu, poskręcałem co nieco i znowu mnie wziął kaprys na pomarańczowe kierunki. Znając życie, za tydzień wrócą białe
Czas na aktualną sesję, bo dawno takowej nie było.
I takie z resztą garażowego towarzystwa
|
|
02-11-2013 22:07:11 |
|
|
MichalSR50
Mechanik
|