Projekt Silnika 2t :D "Oszczędne 2t"
|
Autor |
Wiadomość |
plusminus
Technik
Liczba postów: 1,003
Imię: Iwo
Pojazd: Inny
|
RE: Projekt Silnika 2t :D "Oszczędne 2t"
Drogi Grześku, wiek wpisany na forum nie zawsze odpowiada prawdziwemu wiekowi. Mam ukończoną odpowiednią szkołę a także wiedzę praktyczną, aby rozmawiać o projektowaniu silników, uwierz mi.
Wtrysk mechaniczny w silnikach wysokoprężnych miał o tyle prostsze zadanie, że sterował tylko dawką paliwa, która była odmierzona, a zwiększenie skoku krzywek (przykładowe rozwiązanie) zwiększało dawkę paliwa, co przekładało się na zwiększenie prędkości obrotowej, ale czy to była precyzja? Jeśli budować taki silnik, należałoby wziąć pod uwagę więcej niż czujnik położenia wału. Na pewno głównymi czujnikami sterującymi pracą wtrysku jest tps, położenie wału, sygnał sondy lambda i to moim zdaniem jest takie minimum sterujące (na pół ślepo) wtryskiem. Zapotrzebowanie w powietrze ciekawie rozwiązał koncern piaggio, projektujac silnik dwusuwowy z wtryskiem, mianowicie dał kompresor mechaniczny, podający powietrze do komory wstępnego sprężania, gdzie owe powietrze miesza się z olejem podawanym przez dozownik, a następnie oknami otwieranymi przez tłok wpada do komory spalania. Nie prościej?
"Co to jest takie niebieskie pod siedzeniem????
To coś to jest turbina Mixolu, nie grzeb tam bo Ci łapy urwie."
Moje BP
|
|
27-12-2014 22:03:27 |
|
|
TheNight
Technik
Liczba postów: 904
Imię: Krystian
Pojazd: Romet Chart
|
|
27-12-2014 22:10:21 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Projekt Silnika 2t :D "Oszczędne 2t"
Grunt że jest stożek, musi zadziałać. Jeszcze tylko rozpórka kielichów i bębny pomalowane na czerwono
//Edytka
Zbiornik paliwa pod ciśnieniem? Pod jakim? Będzie regulowane? Przez co?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-12-2014 22:32:50 przez nie_mientki.)
|
|
27-12-2014 22:30:12 |
|
3 użytkowników postawiło piwo nie_mientki za ten post:3 użytkowników postawiło piwo nie_mientki za ten post.
amin (12-27-2014), stqc (12-28-2014), Taśma (12-27-2014)
|
TheNight
Technik
Liczba postów: 904
Imię: Krystian
Pojazd: Romet Chart
|
|
27-12-2014 22:42:37 |
|
|
wojtekr35