łańcuchy na koła - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Cztery kółka (/forumdisplay.php?fid=165) +--- Wątek: łańcuchy na koła (/showthread.php?tid=9761) |
łańcuchy na koła - stqc - 16-12-2012 10:30:36 chłopacy możecie mi pomóc w zrobieniu łancuchów na kołą quada 8 cali. Powiedzcie ile trzeba łańcucha i jak je łączyć lub jak macie to schematy bo ja nic nie znalazłem RE: łańcuchy na koła - lada97 - 16-12-2012 12:59:25 Obczaj łańcuchy od samochodu i skróć, albo zrób na podobieństwo tych nowe na quada. RE: łańcuchy na koła - cross120 - 16-12-2012 16:06:47 1 sposób. Jeżeli masz w tylnych kołach między piastą a felgą 4 otwory to przekładasz przez nie łańcuch i skręcasz dwa końce za pomocą śruby która je naciągnie z nakrętką kontrującą. Ja tak miałam w swoim quadzie,i ani razu mi się łańcuch nie zarwał nawet nie poluzował. (4m łańcucha + 8 śrub i nakrętek) 2 sposób. Kupujesz ok 10m łańcucha, 4 śruby rzymskie, 4 karabinki. Mierzysz obwód felgi np 100cm. Jak masz już ucięte dwa kawałki łańcucha po 100cm to odmierzasz np co 20cm i dajesz poprzeczki i łączysz z drugim odcinkiem 100cm. Ma powstać tak jak by drabina z łańcucha. Na końcu mocujesz karabinki i zakładasz na koło i naciągasz śrubą rzymską. Moim zdaniem ten sposób jest gorszy, bo trzeba spawać lub skręcać ze sobą poprzeczki. I często się luzują a nawet zrywają. Takie łańcuchy możesz dostać na allegro ale cenowo są drogie. A na przód raczej nie założysz łańcuchów, ewentualnie możesz w oponę dać na środku śruby lub po wkręcać kolce. Ja mam w swoim quadzie łańcuchy zrobione tym pierwszym sposobem i są nie zawodne. Nigdzie jeszcze nie zakopałem się tak abym nie wyjechał bez pomocy innego pojazdu. A na przód aby nie było sytuacji że kręcisz w prawo a jedziesz prosto to spuszczam dość dużo powietrza z kół przednich i jest git, ale musisz mieć dobre oponki. Lub wkręcasz śruby w oponę dwa rzędy w zupełności wystarczą. RE: łańcuchy na koła - sebon30 - 16-12-2012 16:41:19 Ja może na składaka będę zakładał na tył podczas przerwy świątecznej bo nie będzie co robić hmm. Mi się wydaje że jakbyś owinął "na okrętke" to by się nic nie stało... |