Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? (/showthread.php?tid=7522) Strony: 1 2 |
Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Stachu.G - 10-09-2012 21:18:40 Witam po ostatniej modyfikacji jednostki 027 na 70cmm pora spróbować czegoś nowego może lepszego baza można powiedzieć że już jest w końcu robić coś od podstaw to cała frajda ale co zrobić ? Na pewno będę chciał spróbować czegoś na membranie tylko jaka pojemność ? Zastawiam się nad cylem od sima prze tulejowanym na 80-90cmm co za tym idzie oczywiście korba od jakieś japoni chyba że ma ktoś jakiś ciekawszy pomysł czekam na propozycje RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - nie_mientki - 10-09-2012 21:20:45 Napęd na dwa koła? RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Stachu.G - 10-09-2012 21:27:53 (10-09-2012 21:20:45)nie_mientki napisał(a): Napęd na dwa koła? haha posikałem się ze śmiechu RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - nie_mientki - 10-09-2012 21:30:48 Milutko. Tym bardziej że mówiłem serio. RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - kw112 - 10-09-2012 21:48:24 tak od razu wsadź tam cylinder z MZ 250. Przecież ten silnik nie wytrzyma 80ccm, znaczy się nie długo. RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Simon - 10-09-2012 21:54:32 Jeżeli ktoś się na tym zna to wytrzyma. RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - kw112 - 10-09-2012 22:28:53 no jak da łożyska igiełkowe i je wpakuje w tuleje to jakoś pojeździ. RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Rammbo - 12-09-2012 15:32:44 Zrób jakąś 50-60 ale zrób kanały dolot wydech, ogólnie wyżyłój silnik z mniejszej pojemności.Lepiej się chwalić że ma się zaje mocną 50 niż przeciętną 80. RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - rowler - 12-09-2012 23:49:40 ja bym się postarał zrobić na Twoim miejscu tę 80, będziesz miał satysfakcję z tego, jeśli będzie chodzić to w miarę długo to szacun, ale jak nie będzie to domyślisz się co mógłbyś poprawić i tak mniej więcej złożysz sobie tę 80, tym bardziej że masz już doświadczenia w tematach dwusuwów, także jeśli chcesz to zrobić to czemu nie? membrana zmniejszy spalanie i poprawi trochę osiągi, bez ingerencji w kartery i obliczeń się nie da, trochę mocniejsze łożyska, wał i korbowód by się przydał, ( może simek 70??), głowica simson 70 chyba że znajdziesz coś lepszego, trochę przy tej pojemności przydałoby się też sprzęgło inne założyć i pobawić się z biegami, wyliczony spawany wydech, inny gaźnik o większym przelocie ( to już pozostaje do obliczeń i spasowania z membraną ), ogółem myśle że jeśli się naprawdę postarasz i zadbasz o wytrzymałość silnika to powinieneś mieć naprawdę DOBREGO charta RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - kw112 - 15-09-2012 12:19:36 tak może i będzie miał mocny silnik, ale co na to skrzynia. Skrzynia nie jest przystosowana do tego obciążenia, tryby będą szły. RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Stachu.G - 15-09-2012 22:23:01 (12-09-2012 23:49:40)rowler napisał(a): ja bym się postarał zrobić na Twoim miejscu tę 80, będziesz miał satysfakcję z tego, jeśli będzie chodzić to w miarę długo to szacun, ale jak nie będzie to domyślisz się co mógłbyś poprawić i tak mniej więcej złożysz sobie tę 80, tym bardziej że masz już doświadczenia w tematach dwusuwów, także jeśli chcesz to zrobić to czemu nie? membrana zmniejszy spalanie i poprawi trochę osiągi, bez ingerencji w kartery i obliczeń się nie da, trochę mocniejsze łożyska, wał i korbowód by się przydał, ( może simek 70??), głowica simson 70 chyba że znajdziesz coś lepszego, trochę przy tej pojemności przydałoby się też sprzęgło inne założyć i pobawić się z biegami, wyliczony spawany wydech, inny gaźnik o większym przelocie ( to już pozostaje do obliczeń i spasowania z membraną ), ogółem myśle że jeśli się naprawdę postarasz i zadbasz o wytrzymałość silnika to powinieneś mieć naprawdę DOBREGO charta Raczej myślę na korbą od sendy. (15-09-2012 12:19:36)kw112 napisał(a): tak może i będzie miał mocny silnik, ale co na to skrzynia. Mało jeszcze wiesz o tym silniku nie pomagasz mi takimi odpowiedziami i za wiele nie zabłyśniesz RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - kw112 - 15-09-2012 22:50:35 ok ja już się nie będę nic ci tu rozpisywał. Jak nie wiesz o co mi chodzi no to trudno, tacy nie kumaci ludzie niestety jeszcze są. Będę czekał na efekty i zobaczymy ile ci wytrzyma silnik na tym obciążeniu, wiem że silniki 027 są dużo wytrzymalsze od 023 i jeszcze innych dezametowskich, ale pomyśl dla czego nie produkują do tych silników np 80ccm bo 70 jeszcze znajdziesz a do simsona nawet jest 90? Zgadzam się jak się przyłożysz, zmienisz niektóre części w silniku to może on pojeździ, ale ja mówie że tryby ( nie koniecznie w skrzyni)za długo nie pochodzą (góra 3 lata) no chyba że wzmocnisz. Na wale od sendz powinien pojecha w miar długo, tylko pozostaje kwestia włożenia, ale jak się dobrze na tym znasz to większego problemu nie będzie. (12-09-2012 15:32:44)Rammbo napisał(a): Zrób jakąś 50-60 ale zrób kanały dolot wydech, ogólnie wyżyłój silnik z mniejszej pojemności.Lepiej się chwalić że ma się zaje mocną 50 niż przeciętną 80. popieram rammbo lepiej cieszyć się mocną 50, chociaż 80 sam bym chciał mieć. RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Błażej - 15-09-2012 23:01:00 W chartach po mocnych modyfikacjach najczęściej pada wał. Przestawiają się po prostu przeciwwagi na sworzniu. Sprzęgło też trochę dostaje, ale to jeszcze ujdzie. Skrzynia jest nieśmiertelna można rzec. Najwięcej z chartem przeszedł Adaś (kirc) czyli cyklak na YT oraz yazimoo z kirca RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Stachu.G - 15-09-2012 23:23:15 Jeśli by założyć korbe od innego moto zawsze można później zespawać na sworzniu na dole i nie powinien się przestawić o sprzęgło się nie boje tarcze korkowe są jeszcze dostępne wbrew pozorom a pod sprężynę zawsze można dotoczyć jakieś podkładki. W skrzyni feralny jest chyba jedynie wodzik a konkretnie jego łapy wybierające które wycierają się ale i to można napawać i oszlifować na wymiar. ślonzok też coś tam zdziałał po za tą aferą z opierdalaniem ludzi RE: Romet Chart 70cmm stare dzieje co teraz ? - Błażej - 15-09-2012 23:30:24 Właśnie miałem napisać, że to krętacz Łapa jeżeli będzie w idealnym stanie to za twojego żywota się nie wyrobi Wał pewnie, że można ale jednak jest taka świadomość, że jednak spawany... ale jak do jazdy dla siebie to może być |