![]() |
Polski Fiat 125p 80r - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Cztery kółka (/forumdisplay.php?fid=165) +--- Wątek: Polski Fiat 125p 80r (/showthread.php?tid=7135) Strony: 1 2 |
Polski Fiat 125p 80r - szprychafso - 26-08-2012 22:47:51 Fiat zakupiony we wrześniu 2010r, bardzo chciałem mieć coś polskiego w swoim posiadaniu, a nie jakiś zachodni samochód do, którego mnie namawiali, poszukiwania trwały całe wakacje, nie wierząc, że w końcu coś się znajdzie przeglądałem ogłoszenia i jest... Fiat 125p 1980r 120tyś przebiegu. Pierwsza reakcja muszę tam jechać, a do tego w końcu coś u mnie w okolicy :twisted: po dojeździe na miejsce, wjeżdżamy na podwórze do jakiegoś rolnika, a tam ukazuje się nam zielony Fiat 125p pierwsze wrażenie, blacharka kiepska, w dwóch kolorach, ale co z tego, muszę go mieć :twisted: Gość który sprzedawał Fiata jak twierdził był drugim właścicielem po jego bracie, którego mieliśmy okazje spotkać, bo był akurat na gościnie, lecz nawet nie chciał oglądać Fiata, bo nie podobało mu się, że jego brat go sprzedaje. Pierwsza jazda, coś pięknego, pomimo wielkich luzów, jazda była przyjemnością ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fiat miał założone stare zielone pokrowce, a po ich odkryciu ukazał się piękny brązowy skaj, tylko trochę zakurzony, szmata w ruch i jedziemy: ![]() Po pierwszym myciu i to chyba od wielu lat: ![]() Trzeba było trochę po ogarniać, hamulce, zawieszenie i takie tam różne rzeczy, ponieważ przegląd się zbliżał No i tak po zaliczonym przeglądzie, zafascynowany Fiatem przejechałem nim w ciągu 2tyg ponad 2tyś km, sprawował się wyśmienicie, jedyny jego problem to słaby akumulator i gdy postał trochę dłużej miał problem z odpaleniem, wymiana akumulatora i Fiat już mnie nigdy nie zawiódł, a jadąc gdzieś wychodziłem w ciemno i na pewniaka, bo wiedziałem, że odpali i tak było za każdym razem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Filmik z tej całej historii http://www.youtube.com/watch?v=gPsrv5_lMxI&feature=mfu_in_order&list=UL No i się zaczęło, kumpel posiadał poloneza, a ja DF więc postanowiliśmy spotykać się u nas w Toruniu pod Aulą UMK gdzie zawsze zjeżdżały się różnego rodzaju tuningowane samochody i tak poznaliśmy ciekawych ludzi, którzy tak samo posiadali samochody z pod szyldu FSO i je kochali. Kilka zdjęć ze spotów: ![]() ![]() ![]() nadchodziła wiosna pełną parą, więc pewnego słonecznego dnia postanowiłem poczyścić trochę komorę silnika ![]() ![]() tak mi się to spodobało, że od tego czasu choruje na czystość pod maską i powoli dążę do celu ![]() Zdjęcia Fiacika po zimie: użytkowany zimą, więc zaliczył parę bruzd i więc na przodzie zaczynało już wychodzić... zadziwił nie jedno nowe auto paląc bez problemu przy minusowych temperaturach ![]() ![]() ![]() każde zarobione pieniądze przeznaczałem na Fiata i tak o to powoli zacząłem zbierać części blacharskie, aż w końcu uzbierałem pełną piwnice części blacharskich ![]() ![]() zakończyłem technikum i ruszyłem do pracy, praktycznie wszystkie pieniądze, które zarobiłem przeznaczyłem na blacharza i w końcu mogłem go oddać, lecz pierwsze co to musiałem zacząć walkę z silnikiem, jako że garażu nie posiadam było ciężko go wyjąć lecz jakoś dałem rade z bratem. zdjęcia: nasz podnośnik ![]() ![]() ![]() od groma siłowania się, no i silnik wyjęty ![]() ![]() ![]() karczer i jedziemy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wszystko po ogarniane no i Fiat pojechał do blacharza ![]() ![]() W między czasie kupiłem parę gadżetów ![]() ![]() wycieraczki po odnowionym chromie ![]() listwy przed ![]() po ![]() znaczki ![]() pokrywa ![]() wybieranie koloru ![]() piękny słoneczny dzień i po bardzo długim czasie wypad do blacharza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() narzucony kolor ![]() ![]() ![]() Pora zacząć składanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() składania ciąg dalszy ![]() Trochę, zakurzony, na flaku, starych felgach, ale oprócz silnika skończony ![]() ![]() ![]() ![]() no i stało się, po 10 miesiącach postoju Fiat przemówił i to jak pięknie ![]() ![]() zdjęcie silnika poskładanego na próbę odpalenia ![]() pierwsze jazdy próbne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() słowa gościa na przeglądzie "jest piękny, gratuluje auta" zmotywowało mnie to i przekonało, że warto było ![]() piękna pogoda więc krążenie Fiatem czas zacząć ![]() ![]() ![]() ![]() jest jeszcze trochę do dopieszczenia Trochę zdjęć ![]() ![]() z dnia na dzień czuje coraz większa satysfakcje z jazdy Fiatem pojechałem na spot TRN'u (Toruń Racing Nights) gdzie zbierają się konkretne fury z Torunia i ludzie, którzy interesują się trochę więcej motoryzacją. No dobra ale mniejsza o to ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jeszcze kilka zdjęć z ostatniego spotu TRN'u Fiaton i Zastava wzbudziły największe zainteresowanie ![]() ![]() ![]() ![]() i narazie to by było na tyle, zima będzie długa więc będę myślał nad silnikiem i dopieszczaniem Fiata, pozdro RE: Polski Fiat 125p 80r - Artur - 26-08-2012 22:53:41 A ile Ci ten Fiacik pali? RE: Polski Fiat 125p 80r - szprychafso - 26-08-2012 22:56:07 około 13l tak trasa-miasto, typowy Polak, wychlać potrafi ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - MichalSR50 - 26-08-2012 23:03:23 Fiat naprawdę robi wrażenie, bardzo wypiękniał, jest w dość rzadkim kolorze, nieczęsto sie takie spotyka. Naprawdę kawał dobrej roboty zrobiłeś, a ta sesja jest największą satysfakcją z tego. Niech dalej służy bezawaryjnie ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - Artur - 26-08-2012 23:03:45 Co to jest 13l dla prawdziwego Polaka ![]() Tragedii nie ma. Mogło być gorzej ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - MrF4k - 26-08-2012 23:03:57 W zyciu sie tyle nie naczytałem i nie napatrzałem ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - skuter007 - 26-08-2012 23:16:48 Chłopie jak zobaczyłem tego fiata od razu przypomniało mi się dzieciństwo. Aż bym się popłakał ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - Mikołaj - 26-08-2012 23:18:37 wow niesamowity fiacik to kiedy jedziemy na zlot starych autek (ja polonezem ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - Błażej - 26-08-2012 23:56:18 PIĘKNY !! gratuluję. 125p to moje marzenie. Nie polonez a właśnie FIAT RE: Polski Fiat 125p 80r - Semmao - 27-08-2012 00:07:47 Normalnie z kosmiczną przyjemnością patrzy się na te zdjęcia i to co zrobiłeś z tą maszynką ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze raz - przepiękna maszyna ! ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - rowler - 27-08-2012 01:55:17 No gratulacje kolego, nigdy tyle nie naczytałem co w tym poście, bardzo piękny fiat, sam się przymierzam na coś między 73r. a 80r., szczerze powiem że zazdroszczę trochę, ale naprawdę warto było włożyć w niego tyle pracy, prezentuje się bardzo fajnie. RE: Polski Fiat 125p 80r - fanfso - 27-08-2012 02:04:27 Nie no, cały twój opis, a ta przeróbka i lakier mnie wzruszyła . Ja na miejscu gościa ze stacji diagnostycznej, normalnie bym ci za darmo zrobił przegląd ![]() ![]() ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - kw112 - 27-08-2012 09:40:09 piękny fiacik pogratulować, tak go dopieściłeś. Ja mam wujka, który ma fiata 125p stojącego od kilku lat w garażu, wujek chciał go oddać za darmo dla kogoś, jak bym miał czym go przytargać to bym miał fiata. fiacik mojego wujka ma biegi przy kierownicy ![]() ![]() RE: Polski Fiat 125p 80r - mlodyfso - 27-08-2012 10:06:09 ooo szprycha powitac ![]() ![]() pomyslec ze ten fiat mial byc mojego brata ale sie okazalo ze ktos nas uprzedzil o 3dni ![]() pozdro mlody od kapsla ![]() teraz sie tak przypatrzylem zdjecia i pacze a to sa fotki z tego piatku co ja bylem bo widze ze kawalek mojego brata i dziewczyny mojego brata sie zalapalo RE: Polski Fiat 125p 80r - glaserpl - 27-08-2012 10:42:15 Marzy mi się taki ; ) Za ile go kupiłeś i ile +/- wydałeś w remont ? |