![]() |
|
brak iskry problem z modułem romet ogar900 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: brak iskry problem z modułem romet ogar900 (/showthread.php?tid=55988) |
brak iskry problem z modułem romet ogar900 - Bogdan123 - Wczoraj 22:00:09 Mam problem z motorkiem znajomego romet ogar 900 .Kupił go od starszego pana ma ok 4tys przebiegu nikt tam nie grzebał w nim i nic nie przerabiał.Motor stał dłuzszy czas i tłok złapał na pierscieniach.Po wymianie na nowy zestaw okazało się że nie ma iskry.stary stator i koło miało nalot rdzy więc nowy zapłon i koło,niestety nie pomogło nowa cewka i nowy moduł i nic.inny nowy moduł też nic.Miałem na półce zapłon cdi z jawy 354 a moduł podobny tylko na 4 piny podpiąłem go i okazało się że jest iskra tylko co kilka obrotów wału regulacja impulsatorem nie pomogła.Znajomy dokupił jeszcze raz nowy zapłon dalej nic kupił dwa inne moduły też nic.Iskra jest tylko na tym moim module z jawy ale co kilka obrotów wału.Co może być przyczyną? RE: brak iskry problem z modułem romet ogar900 - Bob_Harley - Wczoraj 22:55:50 przecież jawa to dwusuw, a ogar 900 to chyba czterosuw nie? to jak ma ci moduł podawać iskre w odpowiednim momencie? a przecież zapłon do tych silników FMB to są grosze, co za problem kupić oryginalny i podłączyć wg jakiegoś schematu RE: brak iskry problem z modułem romet ogar900 - romek - Wczoraj 22:59:23 Założyłeś temat 3 razy Myślę że problem może leżeć w samej instalacji elektrycznej, gdzieś coś przysniedzialo, może stacyjka trafiona albo czujnik przy stopce bocznej o ile jest. To są takie rzeczy które mi przychodzą do głowy. |