Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Łańcuch do ogara 200 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Łańcuch do ogara 200 (/showthread.php?tid=55973)

Łańcuch do ogara 200 - Janek.Ogar - Wczoraj 23:40:45

Mam pytanie, jaki najlepszy łańcuch do ogara 200? Miałem YBN i dwa razy mi się zerwał, choć spinka była obrze zaczepiona, łańcuch dobrze napięty i o odpowiedniej długości. Za pierwszym razem strzelił na chyba oryginalnej zębate 12, a za drugim na 13 z gmoto. Bardzo proszę o pomoc.

RE: Łańcuch do ogara 200 - siwy1958 - Dzisiaj 09:51:14

Witam !
Juz zblizam sie do pokonania ok. 20000 km ogarem 200. Jazdze codziennie . Stosowalem lancuchy Czeskie favorit ( cena ok 50zl), wytrzymuja ok. 4000 do 5000 km, pozniej , brak regulacji i co chwila trzeba naciagac, bo spada. Raz mi sie urwal ( prowadzilem ok 2 km), ale zblizal sie do tego przebiegu. Teraz zalozylem DID ( cena ok 60 zl), zrobilem ok 2500km, wyglada dobrze nie trzeba czesto naciagac.
Lekko prostowalem wachacz aby lancuch pracowal prosto na kolach zebatych, bo byl skrzywiony od pracy lancucha, ciagnie w prawa strone.

Jezdze prawie wylacznie po miescie, sadze ze to ma duzy wplyw na wytrrzymalosc lancucha, ciagle hamowanie, przyspieszanie na swiatlach itp. Na trasie wyciagal by sie mniej !!!

Pozdrowienia i powodzenia !

Marek Z.

RE: Łańcuch do ogara 200 - Janek.Ogar - Dzisiaj 13:25:23

Dziękuje za pomoc