Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Silnik dezamet 023 bierze olej, dymi i nie trzyma obrotów - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet Motors (/forumdisplay.php?fid=228)
+--- Dział: RM - Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=231)
+--- Wątek: Silnik dezamet 023 bierze olej, dymi i nie trzyma obrotów (/showthread.php?tid=55930)

Silnik dezamet 023 bierze olej, dymi i nie trzyma obrotów - tomqh - 02-08-2026 16:10:04

Cześć,
złożyłem silnik 023 do Rometa Kadeta. Jest to moja kolejne podejście.
Silnik po złożeniu kopci na czarno-niebiesko oraz wchodzi na wysokie obroty. Nie jestem w stanie ustawić wolnych obrotów.
Z tego co się zorientowałem silnik zasysa olej i lewe powietrze.
Wymieniłem simeringi z obu stron, nowe osadziłem na masie Dirko. Problem pozostał.

Kartery złożyłem na papierowej uszczelce na masie Reinzosil.
Pomiędzy cylinder na kartery dałem tylko uszczelkę.
Papierowa uszczelka i brak uszczelniacza pomiędzy cylindrem a karterami, to potencjalne miejsca nieszczelności.

Miał ktoś podobne problemy albo może podpowiedzieć co zrobić?

Trochę mi już ręce opadają...
dziękuję za wszelką pomoc.

RE: Silnik dezamet 023 bierze olej, dymi i nie trzyma obrotów - romek - 03-08-2026 07:42:01

Jaki olej, jaka proporcja mieszanki, czy kartery są od pary, czy był zmieniany wał ? Wklejanie simmeringow to nie wiem czy dobre rozwiązanie.

RE: Silnik dezamet 023 bierze olej, dymi i nie trzyma obrotów - Kacperek_77u - 03-08-2026 11:16:21

W kwestii lewego powietrza sprawdź czy mocowanie gaźnika nie jest już bananem. Jak jest to trzeba wyrównać na papierze ściernym położonym na szkle albo czymś innym równym. jak symeringi ci weszły luźno to to nigdy dobrze chodzić nie będzie-oznacza to wyrobione połówki

RE: Silnik dezamet 023 bierze olej, dymi i nie trzyma obrotów - tomqh - 04-08-2026 08:28:14

kartery są zgodne, wymieniłem wał i dałem łożyska.
Simeringi wchodzą ciasno, bardzo ciasno, ale w gniazdach są rysy. Jak pierwszy raz zakładałem simeringi, powierzchnie zewnętrzne mocno zniszczyłem, więc delikatnie spiłowałem krawędzie gniazd i teraz wchodziły lepiej.
Przeczytałem, że wklejenie simeringów na masie Dirko może pomóc
Olej Lux10, a miesznka1:30.