![]() |
|
Simson s51 problem ze zmianą biegów - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=194) +--- Wątek: Simson s51 problem ze zmianą biegów (/showthread.php?tid=55909) |
Simson s51 problem ze zmianą biegów - pitrex - 12-07-2026 14:21:37 Dzień dobry jestem nowy na forum i niedawno stałem się posiadaczem simsona s51 i mam z nim problem w postaci zmiany biegów. Gdy próbuje zmienić bieg załóżmy z luzu na 1 to czasami po prostu nie działa, czasami musze parę razy nacisnąć dźwignię w dół a czasami lekko poruszać nią góra dół. Także problemem jest to że gdy chce np. z 1 wbić 2 muszę osobno wcisnąć luz potem 2 tak samo z redukcją czy innymi biegami. Mam nadzieje ze to nie poważna awaria łatwa i tania do naprawy. RE: Simson s51 problem ze zmianą biegów - Miczix - 12-07-2026 23:44:07 Sprawdź czy seger zabezpieczający beczkę biegów jest na swoim miejscu, czyli na bolcu na którym siedzi ta beczka, to da się sprawdzić odkręcając koreczek od wlewu oleju. Jeśli jest założony to sprawdź czy luzy beczki biegów nie są za duże (powinien mieć pomiędzy 0,2mm - 0,4mm), tylko żeby luzy poprawiać to raczej warto zrzucić dekiel. RE: Simson s51 problem ze zmianą biegów - pitrex - 22-07-2026 14:28:17 Seger jest na swoim miejscu. Zauważyłem również że gdy przekręcę sprzęgło w lewo lub prawo wtedy nagle biegi wchodzą normalnie(wszystko dzieje się na postoju). A gdy pokręcę jeszcze bardziej znowu mają problem z wejściem czyli wszystko zależy od ustawienia wału na którym znajduje sie sprzęgło. |