![]() |
|
Klin na wale ogar 205 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet Motors (/forumdisplay.php?fid=228) +--- Dział: RM - Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=231) +--- Wątek: Klin na wale ogar 205 (/showthread.php?tid=55905) |
Klin na wale ogar 205 - Xl600V - Dzisiaj 16:19:37 Witam, mam problem bo zcieło klin na wale i za żadne skarby nie mogę go namierzyć . Czytalem ze mozna założyć zapłon cdi bez klina i to powinno działać. Ktoś juz zakładał moze zapłon CDI bez klina? RE: Klin na wale ogar 205 - Bob_Harley - Dzisiaj 17:06:58 Da rade ale koniecznie trzeba dotrzeć stożek za pomocą pasty, a klin zerwało bo pewnie sie koło "podwiesiło" na klinie zamiast wejść ładnie na stożek - najczęstsza przyczyna zerwania klina RE: Klin na wale ogar 205 - wazniak96 - Dzisiaj 17:29:45 pytanie co masz na myśli pisząc że nie możesz go namierzyć? Jak zamierzasz założyć w takim razie magneto w odpowiednim momencie wału? RE: Klin na wale ogar 205 - Xl600V - Dzisiaj 20:28:15 Raczej miałem na myśli ze tak go ścięło ze ciezko go odnaleźć a niechce robić na siłę zeby nie uszkodzić wału. Dlatego mysle ze ustawienie tego zapłonu CDI jakoś by wyszło tylko czy bez klina nie bedzie sie przestawiać magneto. RE: Klin na wale ogar 205 - tomangelo - Dzisiaj 21:07:01 Klin jest tylko od tego by nasadzić magneto w poprawnym położeniu. Jest on za miękki by utrzymać magneto służące jednocześnie jako koło zamachowe silnika. Na miejscu trzyma je docisk do stożka, dlatego nakrętka musi być mocno dokręcona, inaczej kończy się właśnie ściętym klinem. Można składać bez klina, ale musisz wtedy wiedzieć precyzyjnie w którym położeniu zamontować magneto i pilnować by się nie przekręciło podczas montażu. Gdy śruba dociśnie magneto do stożka wału robota klina się kończy. |