![]() |
|
Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce (/showthread.php?tid=55855) |
Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce - Coderson - Wczoraj 23:32:12 Witajcie, Z tej strony Maciej. Kiedyś za młodego dostałem rometa w częściach od sąsiada. Razem z bratem i kumplami go poskładaliśmy i się jeździło po wiosce. Później człowiek podrósł, szkoła, dziewczyny, nowe miasto i Romet umierał w sposób naturalny. Po drodze pożar garażu aż w końcu po wielu latach...wielu latach nadszedł ten czas że z garaży wyjąłem pozostałości po nim. Mam ramę z numerami i historią sprzedaży. Silnik w częściach. Kilka elementów które się nie spaliły. Doszedłem do wniosku że będzie to dla mnie nostalgiczna podróż, powrót do przeszłości. Aktualnie obracam się w środowisku motoryzacyjnym samochodowym(jestem przedstawicielem) aczkolwiek chce ten projekt potraktować bardzo osobiście. Nie mam zamiaru kupować niczego oryginalnego chyba że będzie to konieczność np.: remont silnika. Tak poza tym chce skupować bądź prosić o jakieś części do renowacji, które już dawno mają za sobą lata świetlności a ja postaram się im przywrócić ten blask i nowe życie. Rometa mam nadzieję że uda mi się zarejestrować bo docelowo chcę wyjechać nim do ludzi, jeździć po zlotach etc. cieszyc się tą historią i dzielić się nią z innymi. Co aktualnie posiadam : -Prawie kompletny silnik dezemat 023 -Ramę z numerem i historią sprzedaży (mam nadzieję że uda się odzyskać i zarejestrować go, jutro jadę do wydziału pogadać z ludźmi). Ogólnie rama do generalnego remontu, rdza, błoto, syf etc. Siedzenie - w całkiem dobrym stanie. -Koło tył do regeneracji Oprócz tego jadą do mnie w opłakanym stanie : Błotnik przód, błotnik tył, wahacz tył, stopka, kierownica, koło przód także będzie nad czym pracować. Dodatkowo zamówiłem wał do silnika bo po rozebraniu okazało się że jest krzywy. W następnym poście dorzucę fotki z tego co aktualnie mam
RE: Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce - Coderson - Dzisiaj 01:05:10 A tutaj zdjęcia z tego co aktualnie mam ![]() ![]() ![]()
RE: Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce - romek - Dzisiaj 08:49:52 To nie jest Ogar tylko Romet 2375
RE: Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce - Coderson - Dzisiaj 10:06:07 Zgodnie z papierami rama została wyprodukowana w 1987 z tego co się orientuję to w tym roku już romet 2375 nie wychodził
Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce - miszel - Dzisiaj 10:41:15 Data produkcji w dowodzie rzadko kiedy ma cokolwiek wspólnego z prawdą. Wielce kompetentni urzędnicy w wk często wpisywali tam datę pierwszej rejestracji, bo niektóre Romety nie miały ani tabliczki ani roku produkcji przy numerze ramy, więc na dobrą sprawę nie było wiadomo kiedy były wyprodukowane. Porównaj sobie zdjęcia ram w internecie, już na pierwszy rzut oka widać że to nie 205
RE: Romet Ogar 205 - Historia chłopa po 30-stce - romek - Dzisiaj 11:31:05 (Dzisiaj 10:06:07)Coderson napisał(a): Zgodnie z papierami rama została wyprodukowana w 1987 z tego co się orientuję to w tym roku już romet 2375 nie wychodził To teraz zobacz na numer ramy - dwie pierwsze cyfry i gwarantuje że się zaskoczysz. |