Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Nie idzie kopnąć - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Nie idzie kopnąć (/showthread.php?tid=55799)

Nie idzie kopnąć - Dj.bimo - Wczoraj 14:38:36

Witam mam problem z moim ogarem 205 nie mogę go odpalić bo jak chcę kopnąć to nic w ogóle nie idzie starter stoi w miejscu i wszystko na początku myślałem że to coś że sprzęgłem może któraś zawleczka pękła czy coś więc ściągłem pokrywę ale wszystko w porządku więc ściągnełem te zawleczki i tą tarczę z kulką wyciągłem tą sprężyne kopnąłem starterem i wszystko chodzi normalnie i się rusza więc nałożyłem z powrotem tą sprężyne tą tarcze z kulką założyłem te zawleczki poszedłem kopnąć starterem a on dalej stoi i nic nie idzie ruszyć.

RE: Nie idzie kopnąć - grz3513k - Wczoraj 17:16:38

Z jakiegoś powodu wał się nie obraca

RE: Nie idzie kopnąć - Dj.bimo - Wczoraj 17:52:45

No właśnie nie wiem, jak rozebrałem częściowo sprzęgło to znaczy zdjąłem zawleczki i tą tarczę z kulką i wyciągnąłem tą sprężyne (reszty już nie ściągałem) i kopałem starterem to wszystko chodziło normalnie, a jak potem założyłem te części z powrotem to znowu przy kopaniu nie szło nic się ruszyć kopniak stoi w miejscu.

RE: Nie idzie kopnąć - Elektronik - Wczoraj 18:00:58

Trza na początek zdjąć cylinder bo może pierścień się złamał albo tłok się zatarł..

RE: Nie idzie kopnąć - Dj.bimo - Wczoraj 19:42:12

Zdjąłem drugą pokrywę pokręciłem magnetem ręką raz był tylko lekki opór a potem już jak kręciłem ręką to szło normalnie potem założyłem nóżkę startera kopałem i wszystko szło normalnie,zobaczę potem co się jeszcze będzie działo jak założę pokrywę lewą i prawą.

RE: Nie idzie kopnąć - romek - Wczoraj 21:27:55

Coś musiało być w cylindrze np złamany pierścień i teraz pewnie wpadł do wydechu

RE: Nie idzie kopnąć - Dawdzio - Wczoraj 22:32:49

W najlepszym wypadku do wydechu. Jak wpadł do komory korbowej to może się źle skończyć. Zresztą nadal nie wiadomo co się dzieje w cylindrze, jeśli pierscień jest pęknięty albo odłamany to może się znów zablokować. Najlepiej zdjąć cylinder, to tylko chwila roboty, znacznie mniej niż wymieniać całą górę silnika.

RE: Nie idzie kopnąć - Dinozaur - Wczoraj 22:46:51

Czesc, bardziej wyglada mi na to - ze to prawa albo lewa pokrywa silnika / dociska sprzeglo albo magneto / zahacza i ociera o nie i dlatego wal sie nie obraca, a po odkreceniu dekli bocznych - wal sie kreci, bo nic go wtedy nie 'hamuje'...
Przykrec boczne dekle tylko lekko srubkami, zostaw po 1,5 - 2 mm odstepu od korpusu silnika i sprobuj kopnac, czy kopniak zakreci walem..?
A jak zawleczki sprzegla - np. 'stercza mocno', a nie sa zagiete 'na plasko', to wlasnie one moga hamowac, ocierac o dekiel sprzegla od wewnatrz pokrywy - powinny byc od wewnatrz slady od nich.
Pozdrawiam.