![]() |
|
Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. (/showthread.php?tid=55787) |
Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Jakub.200 - 14-04-2026 12:47:23 Witam wszystkich mam problem z moim ogarem 200 mianowicie ciągle muszę dokręcać śrubę od regulacji sprzęgła jak raz ją wyreguluje jest ok działa wszytsko pięknie ładnie ale jak przejadę np z 5km znowu jest luz na klamce sprzęgła i muszę znowu ją dokręcać. Dodam jeszcze że śruba ma kontrę i są nowe popychacze. Jakieś pomysły ? RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - romek - 14-04-2026 18:44:49 Takiej jakości popychacze widać RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Jakub.200 - 14-04-2026 21:24:21 (14-04-2026 18:44:49)romek napisał(a): Takiej jakości popychacze widaćAle na starych pamiętam tak samo było pod koniec ich używania a te nowe się nie zjadają ani nic są dobrej długości tylko się luz na klamce robi co chwilę jest to bardzo uciążliwe RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Dinozaur - 14-04-2026 23:36:20 Czesc, to sprawdz dokladnie koncowki linki sprzegla - czy linka nie 'wysuwa' sie z lutowanych / zaprasowanych koncowek albo czy nie 'urywa sie na raty'..? Ja np. zawsze tak mialem w motocyklu / na 3 - 4 dni przed urwaniem sie linki calkowicie, ze wczesniej pekaly w niej pojedyncze 'wlokienka' tuz przy koncowkach i robil sie wtedy codziennie ten luz na klamce, korygowalem go - zeby 'jeszcze kilkadziesiat km przejechac' z braku czasu na wymiane, ale na 3 - 4 dzien bylo 'trach' i linka urywala sie calkowicie... Pozdrawiam. RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Bob_Harley - 15-04-2026 14:45:16 a moze ta sruba regulacyjna ci nie pasuje na popychacz, np. wchodzi pod ten popychacz zamiast sie opierać na nim, u kolegi było tak że tam już było troche "wypierdziane" to gniazdo śruby i co chwile jakiś problem ze sprzęgłem nawet potrafiło sie całkiem zaciąć na wysprzęglonym i trzeba było tam śrubokrętem podziałać zeby odblokować, ja kiedyś np. myślałem nad zakupem specjalnego wkrętu dociskowego z taką kulką na końcu dzięki któremu zawsze idealnie by pasowało na popychacz i by sie praktycznie nie zużywało, obecnie np. mam już zrobiony otwór M8 bo stary gwint był już zjedzony i mam dosłownie kawałek śruby z uciętym łbem, nacięty tak aby pasował śrubokręt płaski i do tego kontra i już mam spokój od bardzo dawna RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Jakub.200 - 15-04-2026 22:23:48 (15-04-2026 14:45:16)Bob_Harley napisał(a): a moze ta sruba regulacyjna ci nie pasuje na popychacz, np. wchodzi pod ten popychacz zamiast sie opierać na nim, u kolegi było tak że tam już było troche "wypierdziane" to gniazdo śruby i co chwile jakiś problem ze sprzęgłem nawet potrafiło sie całkiem zaciąć na wysprzęglonym i trzeba było tam śrubokrętem podziałać zeby odblokować, ja kiedyś np. myślałem nad zakupem specjalnego wkrętu dociskowego z taką kulką na końcu dzięki któremu zawsze idealnie by pasowało na popychacz i by sie praktycznie nie zużywało, obecnie np. mam już zrobiony otwór M8 bo stary gwint był już zjedzony i mam dosłownie kawałek śruby z uciętym łbem, nacięty tak aby pasował śrubokręt płaski i do tego kontra i już mam spokój od bardzo dawna Właśnie jak ogar stoi w miejscu to nonstop mogę wciskać i puszczać sprzęgło i działa ale jak wrzuce bieg i pojadę z 4km to się mi zaczyna klamka luźna robić RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Bob_Harley - 15-04-2026 23:31:40 a popychacz masz oryginalny? tj. krótki + kulka + długi, czy jakieś wynalazki typu 4 popychacze + 3 kulki z Jackmotors? bo pamiętam jak kumpel zamontował ten niby wzmocniony z JM z kilku elementów i to była jedna wielka padaka, ze juz lepiej sie sprawdził kupiony gdzies z allegro zrobiony z masła, tamtego wgl nie szło ustawić w żaden sposób RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Jakub.200 - Wczoraj 00:13:22 (15-04-2026 23:31:40)Bob_Harley napisał(a): a popychacz masz oryginalny? tj. krótki + kulka + długi, czy jakieś wynalazki typu 4 popychacze + 3 kulki z Jackmotors? bo pamiętam jak kumpel zamontował ten niby wzmocniony z JM z kilku elementów i to była jedna wielka padaka, ze juz lepiej sie sprawdził kupiony gdzies z allegro zrobiony z masła, tamtego wgl nie szło ustawić w żaden sposób Tak mam znaczy nieoryginalny ale wzór orginalny kròtki+kulka+długi ale pamiętam na oryginalnych popychaczach było to samo. RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Bob_Harley - Wczoraj 00:56:08 twardy orzech do zgryzienia... RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Jakub.200 - Wczoraj 07:58:06 (Wczoraj 00:56:08)Bob_Harley napisał(a): twardy orzech do zgryzienia... Rok temu wymieniłem se tarcze sprzęgłowe ale bez docisku ani niczego tylko same tarcze może to ma winę ? Jeszcze zapomniałem dodać że jak silnik chodzi to popychacze bardzo piszczą a nie powinno tak być może temu że piszczą się tak robi ? Bo jak piszczą to się muszą mocno obracać . RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Bob_Harley - Wczoraj 09:23:48 a moze koszyk sprzęgłowy ma wyrobione te bolce i to wtedy nie bedzie chciało działać? a co do piszczenia to wystarczy dać oleju na te popychacze i już jest cicho RE: Romet ogar 200 luźna klamka od sprzęgła. - Jakub.200 - Wczoraj 14:27:54 (Wczoraj 09:23:48)Bob_Harley napisał(a): a moze koszyk sprzęgłowy ma wyrobione te bolce i to wtedy nie bedzie chciało działać? Te bolce ma orginalne 89 rok więc może mieć to sens |