![]() |
|
Brak możliwości zmiany biegów Romet Ogar 200 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Brak możliwości zmiany biegów Romet Ogar 200 (/showthread.php?tid=55782) |
Brak możliwości zmiany biegów Romet Ogar 200 - m.wegrzyn - 10-04-2026 16:56:27 Witam, mam problem, otóż wracając dzisiaj ze szkoły na moim Ogarze 200 wszystko przez całą drogę było w porządku, nagle próbowałem zmienić bieg z 1 na 2 jednak bez skutku, nawet luz nie chciał wejść, doczołgałem się jakoś na 1. Aktualnie nie mam jakiejkolwiek możliwości by zmienić bieg na inny ani wcisnąć luz, dźwignia zmiany biegów chodzi luźno, sprawdzałem to także na wyłączonym silniku. Raczej nie jest to wina sprzęgła bo po wciśnięciu romet się toczy normalnie na tej 1. Czy można coś z tym zrobić czy raczej będę musiał rozpołowić silnik? RE: Brak możliwości zmiany biegów Romet Ogar 200 - romek - 10-04-2026 19:34:59 Myślę że trzeba rozpołowic RE: Brak możliwości zmiany biegów Romet Ogar 200 - Bob_Harley - 10-04-2026 20:37:01 niestety ale to jafka a zeby sie dostać do automatu od biegów trzeba go łupać, ewentualnie popatrzyć czy odkręcenie tej jednej śruby przy automacie tzw. "zderzaka" nic nie da, gdyż w moim ogarze miałem tak samo że sie biegi skończyły lub całkiem wypadały tj. nie dało sie jechać- całkowite odkręcenie tej śruby pozwoliło na wrzucanie biegów z jednym skutkiem ubocznym - trójka czasem wyskakiwała i trzeba było chwile potrzymać wajchę od biegów w dół aż w końcu wskoczyło i sie jeździło normalnie przez dobry kawałek czasu, tylko nie odkręć obu śrub naraz bo zdaje sie ze wtedy bedzie kaplica i mozesz juz nie wrócić do poprzedniego stanu bez rozpołowienia silnika |