Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Remont Sokoła - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208)
+--- Wątek: Remont Sokoła (/showthread.php?tid=55779)

Remont Sokoła - Albert2000 - Wczoraj 11:41:22

Witam,
Przedstawiam mojego Sokoła z 1973, kupiony z dwa tygodnie temu na skupie. Stan nie jest zbyt zachwycający ale pomyślałem że może być z niego ciekawy projekt żeby podłubać sobie przy czymś w piwnicy.

W pierwszej chwili myślałem że kupuję wigry 1 z uwagi na podobny kształt kierownicy ale po powrocie do domu i zeszlifowaniu warstw zielonej farby ukazał się napis sokół i miałem okazję dowiedzieć się nieco więcej o tej konstrukcji rometu.

Oczywiście (i na szczęście) był jeszcze bagażnik, wisiał dokręcony na jednej śrubce więc zdemontowałem go jeszcze na miejscu:

Plan jest taki żeby rozebrać go na części, zobaczyć w jakim stanie są łożyska w kierownicy i supporcie i odmalować w oryginalny kolor. Spróbuję uratować co się da z oryginalnych części ale wolę raczej kupić tańsze zamienniki współczesnej produkcji niż ładować w niego części z epoki, mam już wigry w które nakładłem dużo oryginalnych części a sokołem też planuję jeździć na co dzień.
Będę tu umieszczał postępy z prac nad nim :3

RE: Remont Sokoła - Motokamel - Wczoraj 19:58:21

Warto było brać bo dużo oryginalnych części jest
No i najfajniejszy kolor Ci się trafił, chyba L70 ?
Powodzenia i radości z odbudowy Smile