Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
12V po zapłonie w CDI - jest gdzieś w ogóle? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222)
+--- Wątek: 12V po zapłonie w CDI - jest gdzieś w ogóle? (/showthread.php?tid=55721)

12V po zapłonie w CDI - jest gdzieś w ogóle? - grissley - Wczoraj 01:47:49

Panowie - podpowiedzcie, gdzie w instalacji CDI (Rakso) z akumulatorem szukać 12V po zapłonie.
Chodzi mi o to, czy jest gdzieś miejsce w instalacji gdzie 12V pojawia się po włączeniu zapłonu po stacyjce. Najbardziej pasowałoby mi miejsce w schowku.

Chcę wpiąć w instalację czujnik temperatury. Myślałem, żeby podłączyć go pod linię świateł, ale nie chcę kolejnych przewodów pchać do lampy, a tylko tam można się w tę linię wpiąć. Zostaje plus po zapłonie - ale doczytałem, że Ogara gasi się zwierając coś-tam stacyjką do masy, a nie rozłączając 12V, więc nie wiem, czy nie szukam czegoś co nie istnieje...

RE: 12V po zapłonie w CDI - jest gdzieś w ogóle? - tomangelo - Wczoraj 14:40:34

Większość silników ma gaszenie poprzez zwieranie cewki do masy. Stąd awaria stacyjki/przełącznika zwykle oznacza że sprzętu nie da się zgasić, za to odpalać można zawsze.

Nie znam instalacji CDI, ale podejrzewam że domyślnie zakłada ona pojedyncze wyjście do lampy, skąd rozprowadzany jest prąd na światła. Bez wpięcia dodatkowego przewodu raczej się nie obędzie.
Nawet jakby dać przekaźnik do zasilania dodatkowych urządzeń, by zamiast przez lampę zasilane były z przekaźnika, to i tak musisz dać kawałek przewodu ze stacyjki do tego przekaźnika, by uruchamiał się po włączeniu zapłonu. Potem drugi kabel do CDI do zasilania i od przekaźnika to już bezpośrednio urządzenia.