Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Rama, nadwozie, układ wydechowy (/forumdisplay.php?fid=224)
+--- Wątek: Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 (/showthread.php?tid=55698)

Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 - cebula642 - Wczoraj 14:44:57

Witam,
Składam Ogara po malowaniu proszkowym. W którym miejscu powinien być przyklejony znak bezpieczeństwa B taki jak na zdjęciu?

RE: Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 - romek - Wczoraj 18:48:09

Zależy z którego roku to ogar, jeśli już jest ogólnie na nowym typie naklejek to na tylnym błotniku mniej więcej między lampa a bagażnikiem. Wcześniej w tym miejscu było TYP 200.

RE: Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 - Piotrekdriver1 - Wczoraj 18:52:40

Marcin pytanie do Ciebie.Gdzieś widziałem typ 205.To już współczesny wymysł?

RE: Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 - cebula642 - Wczoraj 19:09:58

Ogar z 88r. Naklejkę "TYP 200" też mam. Ona idzie na tylny błotnik. Rozumiem, że ma być albo "Typ 200" albo "B"? Ja obie kupiłem w jednym zestawie.

RE: Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 - Michał - Wczoraj 21:00:19

(Wczoraj 18:48:09)romek napisał(a):  Zależy z którego roku to ogar, jeśli już jest ogólnie na nowym typie naklejek to na tylnym błotniku mniej więcej między lampa a bagażnikiem. Wcześniej w tym miejscu było TYP 200.

W dwusetce ta naklejka chyba nie występowała wcale. W 205 ją widziałem ale w 200 przyznam, że nigdy.

RE: Znak bezpieczeństwa Romet Ogar 200 - romek - Wczoraj 23:31:44

Piotrek, wg mnie to wymysł współczesny tak jak do Komarów te popularne naklejki imitujące szablon na osłonę łańcucha. W niektórych 2351, 2350-2 byl taki napis ale wyglądał inaczej. Na innych modelach Komara w ogóle nie kojarzę.

cebula642, tak, albo jedna albo druga. Na pewno TYP 200 był z początku, być może do 1986 bo wtedy i na baku zmieniły się naklejki. Potem chyba nie było z tyłu nic, a te B to kojarzę chyba głównie z pożnych egzemplarzy w metaliku. Inna moja teoria jest taka że TYP 200 był do momentu zmiany naklejek na schowkach (może to właśnie wtedy gdy zmieniono na baku) bo wtedy by się to dublowało. No i jak nowe naklejki to i 1,4 kW na pokrywę filtra.

Michał, jeśli mówisz o ,,B" to zobacz sobie u Macieja 1000 piw i napraw fabrycznie nowe ogaryWink