![]() |
|
Tłok od Hondy dio w romecie - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20) +--- Wątek: Tłok od Hondy dio w romecie (/showthread.php?tid=55671) |
Tłok od Hondy dio w romecie - Trusek - 19-01-2026 23:38:43 Witam. Dokonuję różnych modyfikacji silnika Dezamet 023 i mam pytanie odnośnie tłoków , i tu nasuwa się moje pytanie. Czy tłok od Hondy Dio 39mm będzie bez przeróbek pasował do cylindra od Dezameta 019 , czy należy dorabiać podkładkę pod cylinder? Z góry Dziękuję za pomoc.
RE: Tłok od Hondy dio w romecie - Trusek - 21-01-2026 19:33:44 Ktoś coś może wie
RE: Tłok od Hondy dio w romecie - Norweski Zomowiec - 22-01-2026 00:33:46 bez przeróbki głowicy będzie słabe sprężanie, jak dla rometa... RE: Tłok od Hondy dio w romecie - Trusek - 22-01-2026 22:53:16 Mam splanowaną głowicę, na dniach zaniosę głowicę do spawania i toczenia, chcę zrobić tak jak na zdjęciu poniżej. Przyniesie to efekty? RE: Tłok od Hondy dio w romecie - Norweski Zomowiec - 23-01-2026 00:50:53 Na "oko", to nie wiem... wątpie Najlepiej abyś zakupił głowice z tej hondy dio 39mm na jakimś olx, pomierzył i przeniósł na głowice rometa RE: Tłok od Hondy dio w romecie - Trusek - 25-01-2026 00:52:32 Ok, Głowicę mam już zwymiarowaną i teraz pytanie czy tłok od Hondy będzie odpowiedni? RE: Tłok od Hondy dio w romecie - charper - 25-01-2026 01:03:18 W charcie się sprawdza to i tu się sprawdzi. trzeba jednak dobrać ilość uszczelek pod cylindrem RE: Tłok od Hondy dio w romecie - Norweski Zomowiec - 25-01-2026 01:48:58 Ja miałem to w Romecie. Praca silnika była inna, w mojej ocenie gorsza, ponieważ silnik rometa potrzebuje większej kompresji przy „ciągnięciu od dołu”. Wynika to z konstrukcji napędu - skrzyni z dwoma biegami oraz długich przełożeń. W takiej konfiguracji lepiej sprawdzają się grubsze pierścienie tłokowe, które poprawiają szczelność i moment na niskich obrotach W skuterach sytuacja jest inna cięższe pierścienie na tłoku sprzyjają szybszemu wchodzeniu silnika na obroty, co powoduje, że przekładnia CVT szybciej zmienia przełożenie. Dodatkowo, jeśli skuter kręci się powyżej 8000 obr, ma zasilanie membranowe i dyfuzor, to takie zachowanie jest całkowicie zrozumiałe Dlatego w silniku Romet 023 lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie tłoka z grubszymi pierścieniami, poprawia to pracę silnika od dołu i lepiej pasuje do charakterystyki jego napędu Jednakże jak przerobisz głowice.... i wygenerujesz ~9-10 stopień sprężania, to może zadziałać... RE: Tłok od Hondy dio w romecie - Trusek - 25-01-2026 20:22:41 Ok, będę się bawił. Cylinder, tłok itp. do tych sprzętów to nie duży koszt a zabawa fajna. Dzięki za pomoc. |