![]() |
|
akumulator żelowy chart - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Części zamienne (/forumdisplay.php?fid=225) +--- Wątek: akumulator żelowy chart (/showthread.php?tid=55655) |
akumulator żelowy chart - rider - 04-01-2026 12:50:24 Cześć, mam do wymiany akumulator w charcie. Czy akumulator żelowy sie nada? Ma ktoś taki u siebie ? RE: akumulator żelowy chart - romek - 04-01-2026 14:37:25 Raczej kwasiak, przynajmniej słyszałem że do skutera chinczyka powinien być taki bo ładowanie coś tam już nie pamietam akumulator żelowy chart - miszel - 04-01-2026 18:00:23 Jak masz oryginalny zapłon to tylko kwasiak. Prostownik w charcie jest bardzo prymitywny i nie wyrównuje idealnie napięcia co niszczy akumulator. Już jednego żelowca zarżnąłem po jakichś dwóch tygodniach, a kwasa używam od roku i nic się z nim nie dzieje RE: akumulator żelowy chart - Bob_Harley - 04-01-2026 18:53:38 ja we wszystkich motocyklach do tej pory stosowałem żelowe i sądzę że kwasowe sie nie nadają do jednośladów ACZKOLWIEK może rzeczywiście musi być kwasowy jesli tam jest oryginalny zapłon i nie bedzie współgrać z żelem RE: akumulator żelowy chart - tomangelo - 05-01-2026 12:13:45 Żelowy (oraz AGM) jest wrażliwszy na prąd i napięcie ładowania, stąd może nie nadawać się do prostej instalacji Charta. |