Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. (/showthread.php?tid=55598)

Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - grissley - 26-11-2025 12:56:44

Chodzi mi po głowie wymiana zwieszenia przedniego w Ogarze.
Tzn nie, żebym się miał zaraz za to zabierać, albo żeby mi jakoś bardzo obecne doskwierało, ale na podobnej zasadzie jak w sąsiednim wątku, wymyślam opcje w które może się kiedyś pobawię, a może nie - zależnie od sensowności, kosztu, czasu, zapału itpitd Wink

No więc wypatrzyłem różne amortyzatory o długościach podobnych do serii (ok. 610mm). Np takie:
https://pitbike.pl/amortyzatory/6426-lagi-nieregulowane-625mm-125-td-kayo.html
albo takie:
https://pitbike.pl/amortyzatory/2966-lagi-nieregulowane-600mm-ycf.html

Nie wiem, czy półki oferowane do tych amortyzatorów pasowałyby do Ogara.
Do tego trzeba by dopasować jakieś koło z tarczą i dorobić mocowanie lampy.
Aaale jakby to się udało to nagle Ogar zacząłby normalnie amortyzować i hamować. Gdyby też te lagi wraz z półkami polakierować pod kolor, to wyglądałoby to prawie jak seria (no poza tą tarczą). W każdym razie nie byłoby to tak widoczne jak z lagami od Charta czy Simsona, gdzie przód idzie do góry i sylwetka od razu bardzo się zmienia.
Jeśli ktoś kojarzy taką modyfikację to zapraszam do podzielenia się doświadczeniami Smile

Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - miszel - 26-11-2025 21:16:11

Jak chcesz względnie tanio dużo lepsze zawieszenie to kup lagi od Charta. Pasują do któregoś typu główki (wysokiej albo niskiej, nie pamiętam), idzie je całkiem tanio dostać, a hamulec też jest trochę lepszy niż ogarowski

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - grissley - 26-11-2025 21:30:37

Czytałem o chartowych lagach. I chyba do mojej główki (krótka) pasowałyby bez przeróbek (poza wywaleniem ogranicznika skrętu). Ale one mocno podwyższają przód - a tego bym nie chciał...

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - grissley - 26-11-2025 22:46:25

Poczytałem jeszcze o tym zawieszeniu chartowym. Raz czytam, że do krótkiej główki pasuje bez przeróbek, a innym razem, że do długiej. Trochę już zgłupiałem. To bez przeróbek to chyba też tak nie do końca, bo jakieś nakrętki/podkładki trzeba przerabiać, ale wszystkie zdjęcia ze starych wątków poznikały i jestem w du... w lesie Wink
Znalazłem też w starych wątkach, że można ten zawias skrócić podmieniając sprężyny - to byłby ideał, ale brakuje mi szczegółów.
Podobno niejaki Skinderr na swoim kanale wyjaśniał łopatologicznie co i jak, ale albo to już znikło, albo ja nie potrafię znaleźć...
A - no i jeszcze kwestia napędu linki prędkościomierza - nie wiem czy ktoś to jakoś rozwiązał, bo w charcie nie widzę żadnego napędu linki przy kole.

Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - łogór 200 - 26-11-2025 23:04:03

Naped licznika w charcie idzie z zębatki w silniku,także stolec wyjdzie z napędu z kola charta,pozostaje kitajski elektroniczny licznik,co do filmu na kanale Michala to jest odcinek albo nawet dwa o zawieszeniu charta ale czy tam cos bylo o skracaniu sprężyn to na dzien dzisiejszy nie pamietam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - grz3513k - 26-11-2025 23:50:13

Tak czysto teoretycznie gdbyś kupił na początku tak jak ci wszyscy doradzali coś nowoczenego zamiast ogara 200, na przykład takiego ogara 202: (bo koniecznie musiał być to ogar z tego co pisałeś) https://rometmotors.pl/motorower-romet-ogar-50-26663.html to byś nie miał teraz problemów które masz z ogarem 200 m.in. słabe swiatła, brak fabrycznych kierunków, brak stopu, nie wygodne zawieszenie, "nie normalna kolejność biegów" itd. wsadziłbyś sobie silnik 125cc albo lepiej i byś jeździł bez problemów

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - grissley - Wczoraj 01:06:32

grz3513k - pisałem przecież wielokrotnie, że nie chcę "czegoś nowoczesnego" (już miałem), tylko właśnie Rometa.
A usprawnianie fabryki po 40tu latach odkąd opuścił bramy fabryki to też jest jakaś rozrywka Wink

Natomiast jeśli chodzi o ceny tych chińczyków to faktycznie są niesamowite. 125ka wyglądająca jak Chart kosztuje 7500...
Ale wątek jest nie o tym Wink

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - Bob_Harley - Wczoraj 23:04:47

namęczysz sie przy tych kombinacjach, nakosztujesz a finalnie i tak cie ten romet zawiedzie w najgorszym momencie xD

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - Fearevil - Wczoraj 23:25:43

(Wczoraj 23:04:47)Bob_Harley napisał(a):  namęczysz sie przy tych kombinacjach, nakosztujesz a finalnie i tak cie ten romet zawiedzie w najgorszym momencie xD

Ja kolegę Romana (grissley) w pełni rozumiem, bo mam podobnie. Fakt, faktem mój pierdopęd w momencie zakupu miał dołożonych sporo ulepszeń, łącznie z zawieszeniem od charta, a cała reszta z którą walczyłem kosztowała mnie tyle co sam motór (łącznie i tak mniej niż dał Romek za samego Ogara ;P), ale uważam, że ilość doświadczenia jakie nabyłem podczas dłubaniny są bezcenne. Do tego nie musiałem się bać, że podczas jazdy czy też majsterkowania zepsuję coś "ładnego" lub w miarę drogiego (jakiś świeższy motor).
Tym bardziej, że to były pierwsze kroki z tego typu sprzętami, a zapewniam, że należę do ludzi z grupy technicznej, ale niestety w latach młodości nie było mi dane dosiąść żadnego takiego wynalazka choć bardzo tego chciałem...

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - TheKocur - Dzisiaj 00:23:45

Zawiesznie z charta podejdzie do ogara na krótkiej główce ramy bo sam u siebie tak miałem. Trochę o montażu tych lag opisywałem w wątku Ogar 200 by The Kocur

RE: Przednie zawieszenie w Ogar 200 - modyfikacje. - grissley - Dzisiaj 04:52:42

Widziałem Kocur Twój wątek - ale takiej instrukcji "jak krowie na rowie" to u ciebie nie ma, fotki z zapodaja wygasły, a w dodatku Ty nie skracałeś (albo niewiele), bo Twój ogarek bardzo wysoko sterczał.
@Jorginsson trochę dokładniej opisywał co i jak, ale też nie wszystko i też wszystkie fotki powygasały. Znalazłem za to filmik na kanale Skinderra. On pokazuje ładnie jak skrócić, ale po takim skróceniu chyba trzeba by dorobić gdzieś krótsze sprężyny. No i SKinder pisze, że dobre zawieszenie złożył do kupy chyba z czerech. A jak patrzę teraz na allegro/olx to za zawias do Charta po 4-5stów ludzie chcą. I to nie jakiś ładny wcale...
Zostaje też jeszcze ten brak napędu prędkościomierza - w lampie ma być coś co działa i wygląda jak seryjny prędkośmiomierz... Mógłby być chiński elektroniczny, gdyby działał i dobrze udawał wyglądem oryginał...
Poszukam jeszcze jakichś dokładnych instrukcji jak ten zawias do ogara dopasować i ewentualnie będę sobie myślał co i jak.
Temat, jeśli w ogóle, to pewnie na wakacje najwcześniej Wink