![]() |
|
Polo Lux 75 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Polo Lux 75 (/showthread.php?tid=55536) |
Polo Lux 75 - Wojtas29 - 23-10-2025 10:08:30 Witam wszystkich forumowiczy. W moje ręce całkiem nie dawno wpadł rower o którym marzyłem już od dawna-Romet Polo Lux. Początkowo miałem problem z identyfikacją rocznika, ale po konsultacji z nieco bardziej obeznanym w tym temacie znajomym udało mi się ustalić że to rocznik 75. Gdy go kupiłem, to właściwie oryginalna była tylko rama i kierownica, a rama była dwu krotnie malowana. Po jakimś czasie skrobania okazało się że w oryginale był zielony metalik, ale ten kolor został tylko w kilku miejscach więc, rama będzie malowana. Na ten moment kupiłem drugi rower na części do Polo luxa. Ten rower to Tyler beach cruiser z 75roku. Trochę szkoda mi go na części brać bo w pełni oryginalny jest ale Polo lux to jednak marzenie było. Na Tylera założę to co było na Polo lubię plus jakieś oryginalne części które znajdę. W sobotę przyjeżdża rama z lakierni i będzie robiony szablon i wlepy[attachment=23829][attachment=23829] ps. ta rama była tak pospawana w fabryce. nie wiem czy śmiać się czy płakać. Szczęścliwiw tyler jest też z 75'ego więc wszystko będzie sięzgadzać[attachment=23829] (23-10-2025 10:08:30)Wojtas29 napisał(a): Witam wszystkich forumowiczy. RE: Polo Lux 75 - RometW - 24-10-2025 17:29:30 Widziałem już kilka nierównych spawów w Rometach ale jeżeli ten spaw jest z fabryki to rekord. RE: Polo Lux 75 - Piotrekdriver1 - 24-10-2025 20:05:18 Nie wierze że te sprawy z fabryki. RE: Polo Lux 75 - Wojtas29 - 24-10-2025 23:06:42 (24-10-2025 20:05:18)Piotrekdriver1 napisał(a): Nie wierze że te sprawy z fabryki. A jednak (24-10-2025 23:06:42)Wojtas29 napisał(a):(24-10-2025 20:05:18)Piotrekdriver1 napisał(a): Nie wierze że te sprawy z fabryki. Co prawda rama była spawana ale w zupełnie innym miejscu a tam skrobałem oryginalny zielony metalik (24-10-2025 23:06:42)Wojtas29 napisał(a):Potem nie chciało mi się męczyć że skrobaniem i lakiernik mi to wysłał.(24-10-2025 20:05:18)Piotrekdriver1 napisał(a): Nie wierze że te sprawy z fabryki. Po zdjęciach z lakierni tym że skrobałem tam zielony metalik i tym co udało mi się dowiedzieć od powszedniego właściciela, udało mi się ustalić żew tym miejscu nie było spawane, tak było w oryginale i jak to zobaczyłem nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać RE: Polo Lux 75 - RometW - 25-10-2025 21:20:31 Przy tak poważnym remoncie warto by to poprawić i wzmocnić. W tym miejscu jest duże obciążenie, kiedyś w Turing2 pękł mi lepiej wyglądający spaw. Jeżeli ktoś tak spawał to pewnie nieźle przetopił metal w tym miejscu Chyba najlepiej by było zeszlifować spawy ta by jak najmniej naruszyć oba elementy. Następnie dobrać kawałek rurki (3-4cm) o odpowiedniej średnicy wewnętrznej i grubej ściance i nałożyć na wierzch jako tuleje wzmacniającą. RE: Polo Lux 75 - Wojtas29 - Wczoraj 10:45:01 (25-10-2025 21:20:31)RometW napisał(a): Przy tak poważnym remoncie warto by to poprawić i wzmocnić. Już to zrobiłem mam problem nie mogę dodać zdjęcia do posta RE: Polo Lux 75 - RometW - Wczoraj 11:10:18 Zdjęcie wstawiasz na stronę z hosting zdjęć i link do niej. Ja używam strony elektroda.pl tylko tam trzeba mieć konto. RE: Polo Lux 75 - Wojtas29 - Wczoraj 11:14:24 sorry za tak długi url coś mi się popsuło. tutaj jest kilka krótszych Tak wyszło: Przy tak poważnym remoncie warto by to poprawić i wzmocnić. W tym miejscu jest duże obciążenie, kiedyś w Turing2 pękł mi lepiej wyglądający spaw. Jeżeli ktoś tak spawał to pewnie nieźle przetopił metal w tym miejscu Chyba najlepiej by było zeszlifować spawy ta by jak najmniej naruszyć oba elementy. Następnie dobrać kawałek rurki (3-4cm) o odpowiedniej średnicy wewnętrznej i grubej ściance i nałożyć na wierzch jako tuleje wzmacniającą. [/quote] Już to zrobiłem Tak wyszło: ![]() (Wczoraj 11:10:18)RometW napisał(a): Zdjęcie wstawiasz na stronę z hosting zdjęć i link do niej. już ogarnąłem (Wczoraj 11:14:24)Wojtas29 napisał(a): sorry za tak długi url coś mi się popsuło. Już to zrobiłem Tak wyszło: ![]() (Wczoraj 11:10:18)RometW napisał(a): Zdjęcie wstawiasz na stronę z hosting zdjęć i link do niej. już ogarnąłem [/quote] jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dotej pory jedyne co zrobiłem to remont karata który swoją drogą też nieźle wyszedł i podstawowe naprawy w starym wigry (Wczoraj 11:14:24)Wojtas29 napisał(a): sorry za tak długi url coś mi się popsuło. Już to zrobiłem Tak wyszło: ![]() (Wczoraj 11:10:18)RometW napisał(a): Zdjęcie wstawiasz na stronę z hosting zdjęć i link do niej. już ogarnąłem (Wczoraj 11:14:24)Wojtas29 napisał(a): sorry za tak długi url coś mi się popsuło. Już to zrobiłem Tak wyszło: ![]() (Wczoraj 11:10:18)RometW napisał(a): Zdjęcie wstawiasz na stronę z hosting zdjęć i link do niej. już ogarnąłem [/quote] jestem bardzo zadowolony z tego projektu, dotej pory jedyne co zrobiłem to remont karata który swoją drogą też nieźle wyszedł i podstawowe naprawy w starym wigry [/quote] Czy polo luxy wychodziły wogóle z shimano 333 czy tylko sturmey archer? RE: Polo Lux 75 - zaz - Wczoraj 23:58:23 Sam szukam linki do Shimano 333. Fajny polo lux. RE: Polo Lux 75 - Wojtas29 - Dzisiaj 10:19:11 (Wczoraj 23:58:23)zaz napisał(a): Sam szukam linki do Shimano 333. Fajny polo lux. Miałem ten sam problem. Linki nie kupisz chyba że za chore hajsy na eBayu w stanach, ale są warsztaty zajmujące się dorabianiem linek samochodowych, ale jak będą ci dorabiać to musisz wziąć pancerz i ten dokręcany do piasty kołnierz bo tego nie da się założyć na linkę, trzeba zrobić linkę w tym(przełożyć linkę przez pancerz i nakrętki i wtedy dorobić końcówki). Ja moją dorobiłem w takim zakładzie w Gdyni Orłowie. A tak z ciekawości to do jakiego roweru potrzebujesz? Jak edytować listę pojazdów, bo trochę mi przybyło u ubyło i muszę zaktualizować to. |