![]() |
|
Dezamet 019 - ciężko pracuje - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Dezamet 019 - ciężko pracuje (/showthread.php?tid=55515) |
Dezamet 019 - ciężko pracuje - Deecuu - 11-10-2025 20:24:43 Witam wszystkich, na wstępie, czytałem inne podobne wątki ale nie uzyskałem szczegółowej informacji. Od początku, silnik 019 złożony zdystansowany i wcześniej jeździł, z oporem ale jeździł. Teraz jednak ma ogromne problemy z odpalaniem, utrzymaniem pracy silnika itp. Gaźnik gm13F czysty i drożny. Sytuacja wygląda tak że silnik odpalał ale gasł i długo kopałem żeby znowu zapalił. Tak jak by brakowało mu paliwa a jednocześnie świeca była mokra. Iskra była ale wydawało mi się że jest słaba, więc zmieniłem kondensator i koło magnesowe na nowe i cyk ogromną iskra i po wkręceniu świecy zapalił od strzała, trzymał wolne obroty. Już się ucieszyłem a tu nagle zgasł i nie odpala. Wykręcam świece, sprawdzam a iskry nie ma. Odkręciłem fajkę. Z przewodu iskra szła i to na +-1cm. Wkręciłem inna fajkę i silnik odpalił. Sytuacja taka sama, pochodził chwilę, zgasł i brak iskry w fajce a na przewodzie WN była. Po trzeciej zmianie fajki zanikła już nawet iskra w przewodzie. Czy jest możliwość żeby zbyt mocna iskra uszkodziła fajki? Obstawiam że ten kondensator mógł być uszkodzony. Jaki polecacie żeby kupić? Zapłon jest cały zamiennik - taki dostałem od właściciela i na tym bazuje. Platynki podróbki ale też stara wersja jakąś. Ogólnie cały zapłon czysciłem, cewka WN nie ma przebicia i rezystancję zgadzały się. Jest to dla mnie mega upierdliwe więc proszę o pomoc RE: Dezamet 019 - ciężko pracuje - romek - 11-10-2025 22:24:49 Z kondensatorów to raczej chyba za dużego wyboru nie ma, jak już mówiłem całkowity brak iskry to zazwyczaj albo przerwa albo zwarcie w obwodzie. Jeśli iskra za mocna to trzeba zwiększyc przerwę
RE: Dezamet 019 - ciężko pracuje - Deecuu - 24-04-2026 16:01:14 Siemka, romecik odpalił i jeździ, chociaż z tą jazdą bym nie przesadzał. Założyłem gaźnik jak w charcie - podróbkę binga. Odpala od pierwszego, trzyma obroty i ładnie się wkręca. Minus to wypadająca dwójka. Silnik rozebrałem ponownie, zdystansowałem biegi 1 i 3 i luz jest minimalny. Wodzik nie jest wytarty, a jednak ciężko mi wyregulować biegi. Na wysokich obrotach dwójka wypada, a jak wyreguluje lepiej to nie ma możliwości wbić trójki. Chciałbym poprawić automat, ale nie wiem na co dokładnie zwrócić uwagę. Sprężyna kulki zbyt słaba? Czy coś innego? Grzebień ma dobre kły. Proszę o pomoc na co zwrócić uwagę
RE: Dezamet 019 - ciężko pracuje - romek - 24-04-2026 21:30:52 Na pewno warto podmienić sprężynkę i kulkę, ale duży wpływ mają luzy w pionie tzn tam gdzie jest śruba M6, wyciera się podstawa automatu i trzeba tulejowac |