Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Rama, nadwozie, układ wydechowy (/forumdisplay.php?fid=224)
+--- Wątek: Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) (/showthread.php?tid=55482)

Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) - Ogarek04 - 11-09-2025 22:55:02

Witam.

Ostatnio przeglądając popularne portale aukcyjne natrafiłem na zestawy składające się z tłumika tajwańskiej produkcji oraz kolanka wydechowego. Tłumik charakteryzuje się tym, że przypomina ten stosowany w Komarach czy Rometach z silnikiem 2-biegowym. Ponadto posiada obejmę zaciskową zamiast nakrętki. Produkt ten rzekomo dedykowany jest do Rometów 3-biegowych.

Zatem czy sprzedawany w zestawie tłumik pasuje do kolanka od Rometa 3-biegowego (Romet T1 50)? Jeśli ktoś jest w posiadaniu takiego kompletu to prosiłbym o odpowiedź.

PozdrawiamCool.

RE: Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) - romek - 12-09-2025 08:36:34

Nie. Były takie tłumiki na obejmę w Komarach. Nawet jeśli wejście jest większe i założysz ten tłumik to będzie po prostu słabszy.

RE: Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) - grz3513k - 12-09-2025 10:38:08

Ja osobiscie nie polecam wspołczensych wydechów w moim po jakimś czasie jedna ściana się poluzowała i zaczeła dzwonić w środku. Teraz mam super hiper wieś tuning pseudo dyfuzor i poza tym, że słychać go w drugiej wsi to jest spoko (orginalny wydech bez środka i z puszką ze skutera na końcu jak chcecei to moge wstawić zdjęcie)

RE: Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) - Ogarek04 - 12-09-2025 12:39:38

Witam.

Dziękuje za odpowiedzi. Wstępnie rozważałem kupno takiego zestawu, ale nie dawał mi spokoju fakt, czy jedno z drugim będzie pasować, a jeśli tak to czy to będzie dobra konfiguracja. Co do jakości tejże części też się tego obawiałem, że kupno mogłoby się skończyć rozczarowaniem (m.in. dzwonienie w środku). A ceny też nie należą do niskich.

Pozdrawiam.

RE: Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) - Norweski Zomowiec - 12-09-2025 23:58:05

wsadz od simsona i będzie najlepszy dla silnika 3 biegowego

RE: Współczesny tłumik do Rometa 50-T1 (3-biegowego) - tramwajarz - Wczoraj 19:51:15

mam ten ze zdjećia tylko wersja z nakrętką,po jakims czasie blacha w srodku zaczeła latac,bardzo słaby lakier ,łuszczy sie i rdzewieje od srodka,z doswiadczenia polecam wydech od jawki albo seryjny od simsona