![]() |
Tłumik cygaro schemat - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Rama, nadwozie, układ wydechowy (/forumdisplay.php?fid=224) +--- Wątek: Tłumik cygaro schemat (/showthread.php?tid=55460) |
Tłumik cygaro schemat - MacRoial - 23-08-2025 15:20:07 Witam, poszukuje schematu do tłumika typu cygaro z Rometów 2 biegowych chodzi o to gdzie jest w nim jakaś wolna przestrzeń żeby można było zrobić w nim dziurę i nie trafić na wygłuszenie. Za wszelką pomoc dziękuje RE: Tłumik cygaro schemat - romek - 23-08-2025 18:56:26 Jeśli chodzi Ci o zwykły tłumik od Ogara 200 to powinieneś widzieć ślad w którym miejscu przegroda jest zgrzana do puszki a po co chcesz jego dziurawić ? RE: Tłumik cygaro schemat - MacRoial - 23-08-2025 19:39:54 Chdziło mi o tłumik jaki miał np. Ogar 205 czy Komar. A chce zrobić w nim dziurę żeby założyć sondę lambda i precyzyjnie ustawić gaźnik. RE: Tłumik cygaro schemat - Norweski Zomowiec - 23-08-2025 23:32:41 ustawienie gaźnika? a jaki to gaźnik, że potrzebujesz temperaturę spalin? RE: Tłumik cygaro schemat - romek - 23-08-2025 23:53:57 Pierwsze słyszę żeby w dwusuwie ktoś ustawiał na analizator. Owszem w kaszlaku tak zawsze ustawiam ale jadę na stację diagnostyczna i nawet kasy za to nie chcą. Tyle że w tłumik Rometa może być ciężko ją wsadzić (o ile w ogóle dwusuwa można tak zmierzyć, nie wiem) Wiem że dobrze można ustawić na specjalna szklana świece przez którą patrzysz kolor płomienia ale teraz dostać takie coś graniczy z cudem a jak już to kilka stówek kosztuje. RE: Tłumik cygaro schemat - tomangelo - 24-08-2025 13:11:50 Trochę offtop, ale skoro były już projekty dwucylindrowych Komarów, to ciekawe właśnie czy ktoś podjąłby się przerobienia silnika na wtrysk elektroniczny zamiast gaźnika. Do kompletu zapłon na mapach komputerowych i byłby Komar z odcinką xD RE: Tłumik cygaro schemat - MacRoial - 24-08-2025 22:11:47 (23-08-2025 23:32:41)Norweski Zomowiec napisał(a): ustawienie gaźnika? a jaki to gaźnik, że potrzebujesz temperaturę spalin?Gaźników jakie na taki wydech ustawie będę miał pewnie wiele bo będę go traktował jako narzędzie. Nie zostawię go w żadnym motorowerze na stałe jakby gdzieś został pewnie sondę zalepił by nagar. Dzisiaj już skończyłem zakładanie tej sondy wywierciłem tą dziurę na pałe wspawałem nakrętkę i uszczelniłem poksyliną jutro się pobawię tym zestawem. RE: Tłumik cygaro schemat - Bob_Harley - 24-08-2025 22:33:27 lambda w dwusuwie, jeszcze troche i zalozysz chlodzenie cieczą do tych Komarów xD RE: Tłumik cygaro schemat - MacRoial - 24-08-2025 22:42:20 [attachment=23766] ... |