![]() |
Prostowanie napięcia 12V z CDI Komar - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: Prostowanie napięcia 12V z CDI Komar (/showthread.php?tid=55455) |
Prostowanie napięcia 12V z CDI Komar - Thomassino - Wczoraj 00:29:40 Siemka Udało się wymienić cały zapłon na CDI i problem z głowy z patynkami. Zmieniłem również żarówki na te 12V i tu mam mały problem. Podczas pracy silnika zauważyłem że napięcie strasznie skacze i miga. Czy jest jakiś moduł stabilizatora 12V dedykowany pod CDI do komara? Dodam że fajnie jak by było to moduł wraz z mostkiem prostowniczym. Jeżeli nie to dołożę sam, chodzi mi o to aby płynnie rozjaśniało się światło i przygasało wraz z obrotami silnika. Za wszelkie rady bardzo dziękuję ![]() RE: Prostowanie napięcia 12V z CDI Komar - MacRoial - Wczoraj 01:03:18 Nie ma takiego modułu który zrobi ci to dokładnie tak jak chcesz ale można go zaprojektować i zbudować samemu. RE: Prostowanie napięcia 12V z CDI Komar - Thomassino - Wczoraj 09:58:57 No właśnie wolałem uniknąć lepienia pająk i wkładanie tam . Tylko kupić cos gotowego i podpiąć. Rozumiem że taki moduł będzie oparty na diodach prostowniczych, jakimś stabilizatorze typu lm317 i kondensatorze... Moze ma ktoś jakiś schemat sprawdzony? RE: Prostowanie napięcia 12V z CDI Komar - MacRoial - Wczoraj 12:13:54 Zależy co dokładnie chcesz uzyskać jeżeli tylko zmniejszyć miganie świateł to tak ale mógłbyś jeszcze dodać akumulator i wtedy było idealnie światła zawsze paliły by się tak samo mocno RE: Prostowanie napięcia 12V z CDI Komar - Thomassino - Wczoraj 16:10:43 Dzisiaj zrobiłem mostek z 4xdiody 1n4007 i regulator dc dc 6-36V. Podpiąłem baterie lipo 4S 16.6V i działa super. Tak.ze chyba nie będę więcej kombinował. Zaleje to epoki zobaczę jak się będzie sprawdzać. Temat raczej do zamknięcia. Dzięki pozdro |