![]() |
Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO (/showthread.php?tid=55452) |
Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - MacRoial - 18-08-2025 15:15:23 Witam ponownie! Podstawową rolą tego wątku jest zaprezentowanie Komara, którego kupiłem w częściach jakiś czas temu. Ostatnio został złożony sam Komar, jak i silnik S-38. Komara poskładałem już dawno temu, ale sobie trochę poczekał w garażu na jego uruchomienie. Kiedy próbowałem go odpalać zaraz po remoncie, odpalałem go z pomocą szmatki nasączonej benzyną – wtedy odpalał zawsze. A kiedy koło miesiąca temu założyłem mu gaźnik, jak odpala, to tylko na chwilę i nie chce się wkręcać, więc najprawdopodobniej problem z gaźnikiem i dyszą główną. Teraz będę chciał znowu z nim powalczyć. Zacznę od umycia gaźnika w myjce ultradźwiękowej, może to pomoże. Opisywał zmagania z Komarkiem będę pewnie tutaj, ale przejdźmy teraz do drugiej sprawy. Kiedyś napisałem, że zrobię testy temperatury silnika zależnie od LO benzyny. Testy te bardzo się przeciągnęły ![]() ![]() Przepraszam że musicie tyle czekać na testy LO ale ten komar jest światełkiem w tunelu I jeszcze kilka zdjęć komara nie są najlepsze bo nie mogłem go teraz wystawić z garażu https://drive.google.com/drive/folders/1PxDxEoS-A1yA6C9b4NtYhnsmKzUb3PGU RE: Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - romek - 18-08-2025 19:05:22 Komarz jak komarz stan słaby a liczbę oktanowa to skąd będziesz wiedział jaka jest ? Bo domyślam się że chodzi o rozrabianie benzyny z rozpuszczalnikiem, trawką i tak dalej RE: Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - MacRoial - 18-08-2025 19:24:14 Zakładając że benzyna ekstrakcyjna ma OL koło 52-54 a ta ze stacji powinna mieć 98 to kiedy zwieszam 2,2L ekstrakcyjnej i 2,7L 98 to wyjdzie mi 4,9 L benzyny 78 i jeszcze doleje do tego 140 ml oleju. Jeżeli będzie faktycznie jakaś różnica a z tego co ustaliłem na poprzednim komarze faktycznie coś tam temperatura spada zależnie od paliwa to postaram się o dokładniejsze sprawdzenie LO. RE: Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - Dinozaur - 19-08-2025 00:05:53 Czesc, przykladowo : Sokol 125, SHL M 03 - 04, WFM 125, Rys - Zak i Komar maja taki sam stopien sprezania 6,5 : 1 i wszystkie byly skonstruowane jeszcze na starsze benzyny 'spirytusowe', tzw. 'BA 70 / 72 - 75 Oktan' i na takich ich silniki pracowaly podobno najlepiej, nie przegrzewaly sie w ogole...? A taka benzyne 'BA 70 / 72' bardzo latwo 'skomponowac', bo wystarczy np. 0,8 L benzyny 'ekstrakcyjnej 52 Okt. + 200 ml etanolu / czyli np. 'Denaturatu 98%' - bo najtanszy i ma najwyzsze stezenie 'oktanow' - ok. 100 Oktan. Po zmieszaniu - powstanie benzyna 'BA 70 / 72 Oktan', tylko trzeba to zrobic najlepiej w przezroczystym naczyniu i odlac, odsaczyc ewentualna wode z samego dna, ktora moze sie oddzielic z 'Denaturatu'... Analogicznie : benzyna 'BA 75 Oktan', to mieszanka np.: 0,75 L benzyny 'ekstrakcyjnej 52 Okt. + 250 ml 'Denaturatu' i to juz jest paliwo idealne do stopnia sprezania silnika 7 : 1, czyli np. Junaka M 07 / M 10 - niektore 'szly na kolo'na takiej benzynie podobno przy ruszaniu... Pozdrawiam. RE: Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - MacRoial - 20-08-2025 21:27:34 Komarka udało się dzisiaj uruchomić zamawiam łańcuch jak przyjdzie znowu zaczynam robić testy paliw. A propos testów paliw spróbuje zrobić testy na paliwach LO: 100 oktan (benzyna oraz denaturat) 98 i 95 (bęzyna) 78 (i tutaj dwie wersje obniżanie LO benzyny 98 benzyną ekstrakcyjną i test na benzynie spirytusowej) 52 (czysta benzyna ekstrakcyjna) Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły jaką benzynę sprawdzić możecie pisać tutaj dodam jeszcze że wszystkie mieszanki będą miały stosunek 1:20 Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - łogór 200 - 20-08-2025 21:52:23 Ja bym jeszcze nitro sprawdził,tu mogło by byc ciekawie,jak sie nie sprawdzi to reszta ci zostanie na fu fu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Komar 2351 + wyjaśnienie opóźnienia testów LO - MacRoial - 20-08-2025 22:22:02 Można spróbować ale wtedy trzeba by obniżać kompreche nito ma podobno 20 oktanów więc trochę mało ale pomysł ciekawy |