![]() |
Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? (/showthread.php?tid=55444) |
Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - grz3513k - 15-08-2025 02:01:00 Cześć na wstępie zaznaczam chciałbym aby ten wątek miał na celu odpowiedzieć na odwieczne pytanie wszystkich rometowców jaki olej lać do mieszanki i w jakiej proporcji. Mam wrażenie, że poradnik z 2012 roku piszący o tym, że można lać lux 10 lub mixol nie przedstawia najlepszego rozwiązania ![]() RE: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - romek - 15-08-2025 07:39:41 Ja używam Motul 510 (zielony, półsyntetyczny) , proporcja 1:30 niezależenie czy silnik na tulejce czy na łożysku w główce korbowodu, trochę się zdarzy że pluje ale to raczej normalne, nagaru nie stwierdzono. Mało dymu, prawie nie czuć zapachu spalin. RE: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - Norweski Zomowiec - 15-08-2025 08:19:40 Do swoich komarkow czy wsk, a nawet do podrasowanej hondy dio (muszę tu zaznaczyć, że silnik wysokoobrotowy i dość mocno podrasowany) leje :dosłownie: 20ml na 1L paliwa oleju syntetycznego shell advance ultra 2t i jest wszystko O.K RE: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - grz3513k - 15-08-2025 16:30:37 Podobno sporo osób leje olej castrol 2t i niby jest dobry chociaż ja znim zadnego doczynienia nie miałem, Olej Motul (nie wiem jaki dokładnie) poleca moj bardzo dobry z dużym doświadczeniem mechanik tylko simoson brata po zalaniu oleju motul cięzko pali na zimnym ale nie wiem czy to jest przyczyna oleju RE: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - romek - 15-08-2025 20:32:37 To na pewno nie od tego Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - grz3513k - 16-08-2025 12:46:40 Z tego co znalazłem w internecie to olej AMSOIL DOMINATOR powinien być dobry bo na niską temperaturę zapłonu tzn. 94°C czyli najmniej z wymienionych powyżej chociaż olej motul i Shell wychodzą bardziej ekonomicznie Wysłane z mojego 24117RN76E przy użyciu Tapatalka Chociaż teraz tak myśle czy 94°C to nie będze za mało przy dynamicznej jeździe? Zastanawiam się nad olejem Motul 710 bo ma temperaturę zapłonu 154°C. Chociaż nie wiem do ilu stopni rozgrzewa się silnik jawki w trakcie jazdy, przecież jak olej zacznie się spalać to można zatrzeć silnik (chyba?) RE: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - Bob_Harley - 16-08-2025 17:27:35 lałem przez rok do Ogara 200 Orlen 2T Półsyntetyk - ciągle cały tłumik w nagarze, po remoncie kapitalnym silnika przeszedłem na Castrol Power 1 Racing 2T pełny syntetyk - dopiero po 3 latach jeżdżenia jakieś tam delikatne ślady nagaru ale nadal ledwo zauważalne i do tego bardzo mało kopcił także to jest moje doświadczenie z olejami do paliwa RE: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - romek - 16-08-2025 21:04:38 https://www.oilclub.pl/index.php?threads/parametr-temperatury-zap%C5%82onu-oleju-do-2t-w-silnikach-dwusuwowych.2420/ RE: Jaki lać olej do mieszanki i w jakich proporcjach? - MacRoial - 17-08-2025 23:09:17 A ja we wszystkich swoich motorowerach używam mikol s w proporcji 1:35 wcale się tego nagaru nie robi tak dużo dodatkowo jest tani i wszędzie dostępny. |