Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem (/showthread.php?tid=55437)

Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - zori - 10-08-2025 10:00:02

Hej, ostatnio kupiłem drugiego Ogara 200 i okazało się że w porównaniu do starego ma dużo więcej siły a oba są odblokowane. Żeby dojść czemu jeden jest słaby zaczęliśmy przekładać po kolei części z nowego do starego, najpierw dyszę, później cały gaźnik z króćcem, rura wydechowa aż przełożyliśmy cylinder z tłokiem i nagle dostał tej mocy. Przed zmianami sprawdzaliśmy kompresję nowy miał około 7bar i stary nawet lepiej bo około 7.5bara.
Stary ma tłok nominalny(w miarę nowy) 38mm Nowy zaś 38.75mm. Już na jałowych obrotach widać że nowy ma dużo wyższe i nawet zbyt wysokie bym powiedział, ale skończyła się już regulacja na drugie.
Jaki cylinder z tłokiem i pierścieniami polecacie, bo już nie ma jak inaczej sprawdzać?

Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - łogór 200 - 10-08-2025 10:16:34

Oryginal do szlifu Panie a tloczek almot bo berty juz Pan raczej nie kupisz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - zori - 10-08-2025 10:43:06

A co jest przyczyną skoro kompresja jest dobra? Przerwa na zamku pierścieniu jest 0.3mm

Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - łogór 200 - 10-08-2025 11:10:04

To ze jesli to np jest nieoryginalny cylinder moze miec kanaly na innych wysokosciach niz powinien i juz bedzie slabszy,przekroje kanalow i katy ich prowadzenia tez moga byc inne co powoduje inny zly przepływ mieszanki i tez bedziesz mial spadki mocy

RE: Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - zori - 10-08-2025 11:23:34

Jeśli jest problem z umiejscowieniem kanałów czy wielości to raczej szlif na to nie pomoże

RE: Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - romek - 10-08-2025 14:56:42

Możesz kupić Almota cały zestaw jak nie masz oryginalnego do szlifu.

Teraz będę zawsze każdego przestrzegał. Kupiłem Kadeta, okazało się że był zastany a że ogólnie trochę ta zabawa kosztowała uznałem że nie będę pakował niewiadomo ile i kupię najtańszy zestaw cylindra za 99 zł ,,no name ". Okazało się że po remoncie odpala pięknie, wkręca się jak pilarka ale jednak nie ma siły się napędzić choć jak już idzie to aż aż. Po wielu dniach nerwów, kombinacji ba nawet wożenia do mechanika uznałem że to musi być wina tego cylindra. No i rzeczywiście problem znikł po założeniu starego cylindra po szlifie. Szlif kosztował chyba 280 zł (z tłokiem i przesyłka) a policzyć koszt starego, pożyczenia większego auta żeby zawieźć do majstra jak i samego majstra to drugie tyle. Oszczędny traci dwa razy.

RE: Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - zori - 10-08-2025 15:03:14

Masz jakieś godne polecenia źródło gdzie dostał cały zestaw Almota? Już momentami nie wiem skąd części brać

RE: Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - romek - 10-08-2025 15:25:27

Pełno tego na allegro tylko.patrz żeby cylinder też był z almota a nie tylko tłok

Ogar 200 dostał mocy po podmianie cylindra z tłokiem - łogór 200 - 10-08-2025 16:13:28

(10-08-2025 11:23:34)zori napisał(a):  Jeśli jest problem z umiejscowieniem kanałów czy wielości to raczej szlif na to nie pomoże

A potrafisz czytac ze zrozumieniem?