![]() |
Wyrobiony rowek na klin w wale - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Wyrobiony rowek na klin w wale (/showthread.php?tid=55330) |
Wyrobiony rowek na klin w wale - Merfix - 17-06-2025 14:13:19 Witam ma ktoś sposób na wyrobiony rowek na klin? Jest tam luz przez co niemoge ustawic zaplonu wie ktos jak to mozna naprawic czyms zakleic ? Czy nowy wał trzeba kupic RE: Wyrobiony rowek na klin w wale - Dawdzio - 17-06-2025 16:21:27 Nie ma sensu lepić. Spróbuj ustawić magneto w prawidłowej pozycji, klin nie jest niezbędny. Niektórzy docierają magneto z wałem. RE: Wyrobiony rowek na klin w wale - Merfix - 17-06-2025 17:20:21 (17-06-2025 16:21:27)Dawdzio napisał(a): Nie ma sensu lepić. Spróbuj ustawić magneto w prawidłowej pozycji, klin nie jest niezbędny. Niektórzy docierają magneto z wałem.Jak proboje ustawic zapłon to jest na 24 niewiem ciagle mi wychodzi 21mm albo 24mm na suwmiarce jak ustawiam a jest wyrobiony mocno w dodatku wał chyba powinien sie nabic na stozek co jest na wale a umnie jest ten stozek chyba troche wytarty bo sie na nim nie trzyma tylko na klinie RE: Wyrobiony rowek na klin w wale - tomangelo - 17-06-2025 18:55:02 Na klinie nie ma szans się utrzymać, za duże siły działają na tak miękki kawałek metalu. Można spróbować dotrzeć magneto do stożka pastą do docierania zaworów, no i zweryfikować czy nie kapnął tam olej z simmeringu. RE: Wyrobiony rowek na klin w wale - Bob_Harley - 18-06-2025 10:26:02 (17-06-2025 17:20:21)Merfix napisał(a):(17-06-2025 16:21:27)Dawdzio napisał(a): Nie ma sensu lepić. Spróbuj ustawić magneto w prawidłowej pozycji, klin nie jest niezbędny. Niektórzy docierają magneto z wałem.Jak proboje ustawic zapłon to jest na 24 niewiem ciagle mi wychodzi 21mm albo 24mm na suwmiarce jak ustawiam a jest wyrobiony mocno w dodatku wał chyba powinien sie nabic na stozek co jest na wale a umnie jest ten stozek chyba troche wytarty bo sie na nim nie trzyma tylko na klinie Czemu ty ustawiasz na jakies 24mm zapłon? Ma być 3mm przed GMP i nie ma problemu ustawić nawet jesli nie ma klina wystarczy ładnie odtłuścić czop i (ewentualnie dotrzec pastą zaworową) i na pewno sie dobrze przykręci a kręci sie przeciez chyba i tak podstawą iskrownika a magneto jest na stałe na czopie? RE: Wyrobiony rowek na klin w wale - Dinozaur - 19-06-2025 12:28:44 Czesc, tutaj chodzi raczej o dosc mocno podniesione wybite ranty tego naciecia pod 'wpust - klin' i z tego wynika bardzo slabe dopasowanie kola magnesowego magneta / przez co 'przeskakuje' ono po tych wystajacych rantach - nie chce 'siasc rowno' na stozku... Trzeba spilowac te wystajace ponad stozek czopa walu ranty / malym pilniczkiem - wzdluz czopa, zeby spilowac same ranty, bez uszkadzania powierzchni stozka. Kiedys udalo mi sie tez takie ranty 'zaklepac' bardzo malym mloteczkiem, ale podkladalem pod czop walu duzy 'kes aluminiowy' o ciezarze ok. 3 kg - zeby nie dziaialy duze sily na lozysko w silniku, ale i tak 'sklepywalem' podniesione ranty bardzo delikatnie, zeby nie naruszyc stozka. Troche jest z tym 'dlubaniny slusarskiej', ale da sie to wyprowadzic 'prawie idealnie' - zeby pasowal pozniej oryginalny 'klin - wpust'. Dopiero wtedy mozna stozek czopa docierac z kolem magnesowym. Pozdrawiam. |