Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Problem ze sprzęgłem Romet kadet - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Problem ze sprzęgłem Romet kadet (/showthread.php?tid=55329)

Problem ze sprzęgłem Romet kadet - Merfix - 14-06-2025 17:49:56

Witam przychodze z problemem sprzegla w romet kadet 023
Otóz historia jest taka w sprzegle zjechal sie zbierak zmieniłem go na nowy ale wziolem nowy zbierak z komara
Na luzie odpala normalnie tylko nie jest to jak bylo na starym zbieraku teraz gdy próbowalem wbic jedynke był zgrzyt i zgas teraz gdy jest na luzie i chce kopnąc to sie obraca ale sie zatrzymuje odrazu a na starym orginalnym zbieraku jak koplem to sie nie zatrzymywalo czy to wina tego zbieraka ze jest od komara? Czy cos w skrzyni rozwalilem . Sprzeglo niby działało . Czy to jest problem tego wysprzeglika czy na automacie od zmiany biegu jest luz? Jezeli pisze niejasnie to pytajcie sie z gory dziekuje

RE: Problem ze sprzęgłem Romet kadet - Norweski Zomowiec - 14-06-2025 22:42:50

Po zakręceniu zabieraka ściska się do kosza sprzęgłowego i nie ma sprzęgła. Zjedz płaszczyzną na jakimś papierze ściernym czy coś zabierak luz zębatkę kosza sprzęgłowego, aby po zakręceniu zabieraka swobodnie kosz sprzęgłowy obracał się

RE: Problem ze sprzęgłem Romet kadet - Merfix - 15-06-2025 15:18:04

(14-06-2025 22:42:50)Norweski Zomowiec napisał(a):  Po zakręceniu zabieraka ściska się do kosza sprzęgłowego i nie ma sprzęgła. Zjedz płaszczyzną na jakimś papierze ściernym czy coś zabierak luz zębatkę kosza sprzęgłowego, aby po zakręceniu zabieraka swobodnie kosz sprzęgłowy obracał się

Obraca sie swobonie kosz ma lekki luz ale gdy kopie kopka ocos obija tam obija ma ktos schemat sprzegla w 023 moze cos zle zlozylem moze to kolo zebate co wychodzi od skrzyni zle zlozylem wlozylem bez podklatki i tym wygłebieniem do strony silnika nie wiem czy dobrze

RE: Problem ze sprzęgłem Romet kadet - Ambero25 - 15-06-2025 16:25:29

Nie ma roznicy czy dasz podkladke czy niepraktycznie , a kolo zalozylesz dobrze wglebieniem do silnika

RE: Problem ze sprzęgłem Romet kadet - Merfix - 15-06-2025 17:18:08

(15-06-2025 16:25:29)Ambero25 napisał(a):  Nie ma roznicy czy dasz podkladke czy niepraktycznie , a kolo zalozylesz dobrze wglebieniem do silnika

To ja nie wiem cały czas ocos uderza to sprzeglo wszystko dobrze zalozone maly luz ma tylko koszyk wszystko jest dobrze tylko ten zbierak jest chyba z 018 a mam silnik 023 wczesniejszy zbierak mial miejsce na pierscien

RE: Problem ze sprzęgłem Romet kadet - Ambero25 - 15-06-2025 22:48:27

Z tego co kojarze to zabieraki sa zamienne czyli niepowinno byc tutaj problemu , skladajac sprzeglo dajesz specjalna gruba podkladke z podfrezowaniem od strony lozyska , nastepnie kosz , zabierak z tarczami i przekladkami , podkladka do zagiecia i nakretka , jezeli cos obciera to musisz miec cos zle zlozone , popatrz na schemat , moze zmienily sie wymiary lekko i trzeba podregulowac palec popychacza moze tu lezy problem