Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
mój Romecik sie dusi - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: mój Romecik sie dusi (/showthread.php?tid=55320)

mój Romecik sie dusi - młodyblancior - 09-06-2025 18:48:55

Siema,mam taki problem że jak jadę na moim Romecie (dokładnie Romet 202 fi) to podczas jazdy miałem już pare razy sytuacje w której nagle kiedy dodawałem gazu to nie jechał dalej i sie dusił ktoś wie jaki może być tego problem? narazie planuje żeby pobawić sie trochę obrotami w gaźniku a jeżeli to nic nie da to zmniejsze/zwiększe dawke paliwa, macie jakiś pomysł co to może być

RE: mój Romecik sie dusi - romek - 09-06-2025 20:10:52

Eee a FI czasem nie oznacza Fuel Injection?

RE: mój Romecik sie dusi - młodyblancior - 09-06-2025 20:14:20

(09-06-2025 20:10:52)romek napisał(a):  Eee a FI czasem nie oznacza Fuel Injection?

niewiem co to oznacza ale chciałbym sie dowiedziec jak to naprawic :/

RE: mój Romecik sie dusi - tomangelo - 09-06-2025 20:15:45

Fuel Injection oznacza wtrysk paliwa, czyli mieszanką zarządza komputer, nie gaźnik. A w takim przypadku niewiele uregulujesz.

RE: mój Romecik sie dusi - młodyblancior - 09-06-2025 20:17:35

(09-06-2025 20:15:45)tomangelo napisał(a):  Fuel Injection oznacza wtrysk paliwa, czyli mieszanką zarządza komputer, nie gaźnik. A w takim przypadku niewiele uregulujesz.

a fuel injection zależy od gaźnika? bo fabryczny wymieniłem na inny

RE: mój Romecik sie dusi - romek - 09-06-2025 20:32:21

Znaczy ja nie wiem czy te FI oznacza Fuel Injection czyli wtrysk ale jeśli jest wtrysk to nie ma gaźnika, a jeśli go wymieniłes to znaczy że jest, i pytanie podstawowe po co wymieniałes i czy w ogóle jeździł dobrze na nim?

RE: mój Romecik sie dusi - młodyblancior - 09-06-2025 20:37:05

(09-06-2025 20:32:21)romek napisał(a):  Znaczy ja nie wiem czy te FI oznacza Fuel Injection czyli wtrysk ale jeśli jest wtrysk to nie ma gaźnika, a jeśli go wymieniłes to znaczy że jest, i pytanie podstawowe po co wymieniałes i czy w ogóle jeździł dobrze na nim?

zmieniałem dlatego bo zmieniałem jego pojemność,i naprawde dobrze na nim jeździł więc mysle ze moze poprostu musze wyregulować te obroty albo troche zmniejszyc dawke paliwa

RE: mój Romecik sie dusi - tomangelo - 09-06-2025 21:53:58

No jak pojemność się zmieniła, to i gaźnik/wtrysk musi być inaczej nastrojony. W takim wypadku paliwa powinno trafiać więcej, żeby utrzymać właściwy skład mieszanki, chociaż jeśli to byłby wtrysk z sondą lambda, to komputer powinien automatycznie zrobić korektę, przynajmniej na tyle na ile pozwala wtryskiwacz.

Z drugiej strony jeśli to jednak gaźnik, to jeśli on nie był zmieniany, to już teraz Romet chodzi na ubogiej mieszance i może się przegrzewać.

RE: mój Romecik sie dusi - Bob_Harley - 09-06-2025 22:12:20

jeśli zmieniłeś cylinder to od razu gaźnik trzeba dostroić do obecnego zestawu, jeśli filtr powietrza masz też inny to również trzeba wziąć pod uwage przy ustawianiu gaźnika. Należałoby zacząć od ustawienia obrotów jałowych, do tego wyregulować skład mieszanki (śrubka gdzieś na boku gaźnika) tak żeby silnik ładnie chodził na wolnych obrotach, potem przechodzisz do iglicy żeby sprawdzić na jakim ustawieniu silnik najładniej wkręca sie na obroty (czy nie łapie od razu muła po odkręceniu manetki np.), a na koniec, gdy już masz dobre obroty jałowe i średnie, sprawdzasz jak jedzie na max odkręconej manecie, jeśli by np. wtedy łapał muła (z gazem na maxa, albo juz nawet 3/4 gazu) to znaczy że trzeby zmienić dyszę główną - dodatkowo jeśli na niskich obrotach by te regulacje o których wspomniałem nie dały rezultatu to znaczy, że dysza wolnych obrotów również wymaga zmiany na inną, to tak w skrócie

dużo też powie kolor świecy na poszczególnych obrotach, na kanale "Chińskie motorki i kible", czy jakoś tak, jest film instruktażowy jak to zrobić. No i jeśli to "duszenie" jest takie że jedziesz i nagle czuć że brakuje mocy to raczej bym powiedział że za mała dysza główna, bo jeśliby było tylko takie szarpanie ale moc czuć że ma, to z kolei za duża dysza.

RE: mój Romecik sie dusi - romek - 09-06-2025 22:39:04

Ja tak zrozumiałem że kolega zmienił gaźnik po zmianie cylindra ale to działało i było dobrze, tylko teraz jest problem więc moja rada wyczyść gaźnik.

RE: mój Romecik sie dusi - Dinozaur - 09-06-2025 23:20:05

Czesc, mozna tez sprawdzic 'szczelnosc korka' w zbiorniku - czy jest drozny otworek odpowietrzajacy...?
Pozdrawiam.