Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Czym zastąpić klin wału magneta - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Czym zastąpić klin wału magneta (/showthread.php?tid=55259)

Czym zastąpić klin wału magneta - Merfix - 25-04-2025 22:06:36

Witam mam pytanie czym mógłbym zastapić na pare dni klin wału w dezamecie 023?

(25-04-2025 22:06:36)Merfix napisał(a):  Witam mam pytanie czym mógłbym zastapić na pare dni klin wału w dezamecie 023?
Poniewaz sciął mi sie klin zamówiłem nowe i zgubilem

RE: Czym zastąpić klin wału magneta - grz3513k - 25-04-2025 22:12:11

Warto poszukać zamówionych klinów, ale od "biedy" słyszałem, że można zastąpić odpowiednio dociętą podkładką albo łepkiem od śruby też odpowiednio dociętym. Osobiscie nie polecam tego robić ale skoro pytasz to odpowiadam Big Grin

RE: Czym zastąpić klin wału magneta - romek - 25-04-2025 22:41:11

W zasadzie to nie trzeba go wkładać w ogóle, kwestia żebyś założył Magneto na miejsce.

RE: Czym zastąpić klin wału magneta - tomangelo - 25-04-2025 23:31:46

Klin jest tylko od wskazania położenia magneta względem wału, żeby nie włożyć go obróconego w jedną czy drugą stronę, w przeciwnym razie wymagana jest korekta ustawienia przyspieszenia zapłonu. Starczyłby nawet kawałek plastiku czy zwitek papieru, byle pasowało i nie zrobiło później szkody zapłonowi z uwagi na wirowanie i obecność wyższych temperatur.

RE: Czym zastąpić klin wału magneta - Dinozaur - 26-04-2025 00:12:07

Witam, pod warunkiem - ze stozek walu jest w idealnym stanie i magneto 'zaklinowuje' sie na nim, jak sie je tylko reka wcisnie...
Bo jezeli stozek czopa walu jest porysowany, ma slady 'zacierania', itp. - to trzeba najpierw to wszystko zniwelowac, np. pasta do docierania zaworow / dotrzec stozek magneta - do stozka czopa walu i wtedy mozna montowac je bez klina nawet...
Pozdrawiam.

RE: Czym zastąpić klin wału magneta - Bob_Harley - 26-04-2025 01:21:28

O to to, dotrzeć pastą zaworową, a następnie odtłuścić benzyną ekstrakcyjną i zamontować bez klina natenczas.

RE: Czym zastąpić klin wału magneta - Dawdzio - 26-04-2025 02:50:54

Ucięta podkładka dobrze się sprawdza bez docierania i innych czarów. Rozwiązanie nieprofesjonalne, ale działa.

RE: Czym zastąpić klin wału magneta - Norweski Zomowiec - 26-04-2025 10:36:06

Aby wyeliminować ścinana klina potrzebujesz:
- Past zaworowych 0-1-2
- Rozpuszczalnika, najlepiej aceton

Wykonujesz czynności:
1: Wyciągasz magneto i zapłon
2: Czyścisz stożek ze smarów acetonem w magnecie oraz czop wału
3: Nakładasz pastę zaworową numer 0 na czop wału, i docierasz stożek magneta, kręcąc go na czopie wału
4: Po kilkunastu kręcenia z wycierasz i wykonujesz ponownie to samo, ale Pastą numer 1
5: Na samym końcu dokładnie czyścisz czop i stożek wału z pasty oraz smarów
6: Instalujesz wszystko ponownie