Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet Free Spirit. Co to za model? - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Identyfikacja rowerów Romet (/forumdisplay.php?fid=211)
+--- Wątek: Romet Free Spirit. Co to za model? (/showthread.php?tid=55257)

Romet Free Spirit. Co to za model? - Boski Pioter - Dzisiaj 15:20:56

Cześć Chłopcy Rometowcy!
Dołączyłem właśnie do tego szacownego grona gdyż wszedłem w posiadanie dość ciekawego egzemplarza Rometa o nazwie free spirit.
Jedyne co znalazłem tu na tym forum to info że jest to wersja na rynek amerykański dla sieci sklepów Sears. Możecie mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Czym dokładnie różni się od rodzimej produkcji i do jakich polskich modeli mu najbliżej? Przyznam się że dopiero zaczynam przygodę z renowacją starych rowerów i na pierwszy ogień chcialem właśnie zrobić retro-kolarzowkę.
Cechy szczególne:
Numer ramy 90.11.028660
Naklejka Challenge by o’brien

Będę wdzięczny za jakiekolwiek info.
Pozdrawiam serdecznie całą społeczność,
Piotrek

RE: Romet Free Spirit. Co to za model? - Boski Pioter - Dzisiaj 18:00:41

Dołączam jeszcze zdjęcia co pewnie jest mocno porządane Smile, by móc cokolwiek zidentyfikować/powiedzieć
[attachment=23573]
[attachment=23574]
[attachment=23575]
[attachment=23576]
[attachment=23577]

[attachment=23578]
[attachment=23579]
[attachment=23580]
[attachment=23581]

Romet Free Spirit. Co to za model? - miszel - Dzisiaj 18:43:58

Witam, tak na pierwszy rzut oka jest to Mistral, Pasat lub coś tego pokroju. Nigdy nie pamiętam czym się różniły. Do oryginału trochę brakuje(przednie szczęki masz z pierwszej połowy lat 70, gripy od czegoś zwykłego), ale baza jest naprawdę fajna. Obyś nie miał w planach go malować Wink

RE: Romet Free Spirit. Co to za model? - Boski Pioter - Dzisiaj 20:07:50

(Dzisiaj 18:43:58)miszel napisał(a):  ale baza jest naprawdę fajna. Obyś nie miał w planach go malować Wink

Zaciekawiłeś mnie. Czemu nie malować?

Romet Free Spirit. Co to za model? - miszel - Dzisiaj 20:28:11

Jak na tyle lat zachowania lakier w niezłym stanie - mycie, polerowanie i jeszcze będzie piękny. Naklejek nie dostaniesz, a szkoda niszczyć tak rzadkie sztuki. Co oryginał to oryginał. Poza tym koszt dobrego lakierowania może łatwo przekroczyć wartość roweru, chyba że robisz sam. Ale to tylko moja opinia także rób jak uważasz