Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Tuning Rometa Pony M3 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: Tuning Rometa Pony M3 (/showthread.php?tid=55249)

Tuning Rometa Pony M3 - olszcx - Wczoraj 21:10:18

Dobry, Dostałem w spadku motorynkę. Po 20latach stania w garażu nie chciała odpalić, wyczyściłem więc gaźnik i bomba, jeździ idealnie, łatwo 40-45km/h. tylko właśnie chciałbym coś zrobić z tą prędkością, czy ktoś może mi powiedzieć jaki maksymalnie bez przeróbek zmieści mi się cylinder/gaźnik? Dzięki za pomoc Big Grin

RE: Tuning Rometa Pony M3 - Miczix - Wczoraj 21:25:05

Witam. Masz tam silnik 025? Sam mam M3 i w sumie tez jestem ciekawy jak teoretycznie powiększyć jej moc (chociaż to raczej ciekawosć niż faktyczna chęć zmian).
M3 podobno są rzadkie ze względu na właśnie ten silnik 025, który z tego co mi wiadomo montowali tylko w M3 i Romecie Typ 100 (czy romet typ 100 jest zaliczany do komarów?). Pozdro

RE: Tuning Rometa Pony M3 - bkrukl - Wczoraj 22:46:35

Z tego co kojarzę, tuning tak jak w każdym innym silniku serii 017, 023, itp.
Na internetach pełno artykułów np pana Sałka.
Między innymi zmiana ciśnienia sprężania, zmiana gaźnika i zapłonu, powiększanie i polerowanie kanałów, zmiana tłoka itd

RE: Tuning Rometa Pony M3 - Norweski Zomowiec - Wczoraj 23:00:09

silnik jajo czy kwadraciak? bo to ważne

RE: Tuning Rometa Pony M3 - olszcx - Dzisiaj 08:36:25

(Wczoraj 21:25:05)Miczix napisał(a):  Witam. Masz tam silnik 025? Sam mam M3 i w sumie tez jestem ciekawy jak teoretycznie powiększyć jej moc (chociaż to raczej ciekawosć niż faktyczna chęć zmian).
M3 podobno są rzadkie ze względu na właśnie ten silnik 025, który z tego co mi wiadomo montowali tylko w M3 i Romecie Typ 100 (czy romet typ 100 jest zaliczany do komarów?). Pozdro

Tak, mam silnik 025.

(Wczoraj 23:00:09)Norweski Zomowiec napisał(a):  silnik jajo czy kwadraciak? bo to ważne

Silnik jajo

RE: Tuning Rometa Pony M3 - olszcx - Dzisiaj 10:53:22

Jeszcze takie pytanko, czy opłaca się montować do mojej motorynki zapłon CDI? (wraz z cylindrem 80cc i lepszym gaźnikiem)

Tuning Rometa Pony M3 - grz3513k - Dzisiaj 16:19:37

Cdi tak lepszy gaźnik też ale cylinder 80cm!? Pierwsze słyszę

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka