![]() |
Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Chłopcy Rometowcy (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Informacje, zdjęcia, ciekawostki (/forumdisplay.php?fid=44) +--- Wątek: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet (/showthread.php?tid=55227) |
Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - MacRoial - 13-04-2025 11:48:43 Witam, na moto bazarze w łodzi spotkałem się z plastikowym kołem przedkładani stałej podobno jest ono oryginalne i powstały tylko 3 sztuki dorzucam dwa zdjęcia niestety koła nie kupiłem a czego teraz trochę żałuję [attachment=23554] [attachment=23555] myślicie że tego typu koła były testowane pod kątem zastąpienia nimi metalowych może jednak były stosowane w małych seriach silników do np. motosportu, ciekawe jak by wypadła ich trwałość. RE: Plastikowe koło przekładni stałej dezamet - tomangelo - 13-04-2025 14:00:36 Podejrzewam że to raczej jakiś prototyp. Plastik wytrzymalszy od metalu to raczej technologia niedostępna/nieopłacalna w masowej produkcji w tamtych latach. Według mnie za duże siły na to działają by PRLowski plastik miał to przenosić, część raczej krytyczna pod względem sprawności silnika. Z kolei na potrzeby prototypowania to dałoby radę, ile miało wytrzymać pewnie wytrzymało, zmiany konstrukcyjne łatwiejsze w nanoszeniu względem prototypów metalowych, koszt plastiku a metalu pewnie też swoje robił. |