Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Ciągle ścina mi klin w romecie - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174)
+--- Dział: Inne - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=194)
+--- Wątek: Ciągle ścina mi klin w romecie (/showthread.php?tid=55209)

Ciągle ścina mi klin w romecie - Rometowiec_SJZ - Wczoraj 08:26:46

Ciągle ścina mi klin. Używam zamienników. Kopnę trzy razy... I już nie chce odpalać. Wykręcam magneto, patrze ścięty klin... I tak co chwile. Pomoże ktoś? Dodam że ostatnio zacząłem dokręcać magneto mocniej. Magneto jest z firmy duells. Czy to wina magneta? Jest cięższe od oryginału. Proszę o pomoc.

Wysłane z mojego moto g54 5G przy użyciu Tapatalka

RE: Ciągle ścina mi klin w romecie - romek - Wczoraj 09:40:41

Klin nie ma za zadanie przenosić siły na Magneto a jedynie ustalić jego położenie przy montażu. Magneto trzyma się na połączeniu stożkowym , jeśli te położenie jest za luźne ścina klin. Przyczyn awarii może być kilka. Widzę że rowek masz dobry więc to odpada. Z prostszych tematów może być że klin za mocno wystaje - zakładając nowy spiłuj go tak żeby ledwo wystawał z wału. Najprawdopodobniej jednak będziesz musiał przy pomocy pasty do zaworów dotrzeć Magneto do wału a jeśli to nie pomoże to wymiana Magneto. Jeśli wał jest nowej produkcji to on też może być wadliwie wykonany. Nie polecam natomiast żadnego dorabiania z twardszego materiału bo to działa jak bezpiecznik, jeśli się nie zerwie wtedy gdy powinien może narobic szkód.

RE: Ciągle ścina mi klin w romecie - Bob_Harley - Wczoraj 13:26:04

można też dotrzeć koło magnesowe z czopem wału za pomocą pasty zaworowej, a potem przed montazem dobrze odtłuścić

RE: Ciągle ścina mi klin w romecie - Dawdzio - Wczoraj 16:14:19

Używałem nawet przeciętych podkładek jako kliny.
Może to jest objaw, a nie przyczyna problemów? W zapłonie na 100 wszystko w porządku?