![]() |
Wydech - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Romet Ogar 205 (/forumdisplay.php?fid=142) +---- Wątek: Wydech (/showthread.php?tid=55132) |
Wydech - Romet ogar polski - 19-02-2025 23:26:44 Witam mam pytanie czy da się poprawić moc silnika 023 modyfikacją tłumika w postać wywierceniu otworu w wkładce tłumika tak aby spaliny miały swobodniejszy przepływ.Będe zakładał cylinder 60cc i zależy mi na tym aby Romet się nie dławił Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka RE: Wydech - Bob_Harley - 20-02-2025 01:02:24 Z tego co mi wiadomo to w tych motorowerkach PRLu wszystkich, wywiercenie otworów w tłumiku nie daje absolutnie nic poza zwiększonym hałasem, przykład: mój Ogar 200 miał dodatkowe 3 otwory w tym wkładzie tłumika i strasznie pierdział, szczególnie jak wyczyściłem tłumik, więc postanowiłem zaślepić te otwory śrubami M5 i efekt jest taki, że moc jest identyczna, a motorek chodzi zdecydowanie ciszej, przyjemniej dla ucha. Myśle że ważniejsze jest, aby tłumik był odpowiednio zamocowany i kolanko wydechowe nie wchodziło np. za daleko w sam tłumik. RE: Wydech - Norweski Zomowiec - 20-02-2025 19:32:12 nic to nie da musisz co najmniej wsadzić tłumik, wraz z kolankiem od simsona s51 - a da się to zrobić |