Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Brak pracy przedniego zawieszenia Romet ogar 205 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Zawieszenie, układ hamulcowy, koła (/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Wątek: Brak pracy przedniego zawieszenia Romet ogar 205 (/showthread.php?tid=55130)

Brak pracy przedniego zawieszenia Romet ogar 205 - Romet ogar polski - 19-02-2025 03:32:36

Witam. W moim ogarze 205 przednie lagi wogule nie pracują. Na Hama jestem w stanie je ruszyć ale w trakcie jazdy nic nie pracuje.jeszcze mam problem z luzami na łożyskach główki ramy, nie wiem jak je wyeliminować nakrętka dokręcona do końca.
Mógłbyś ktoś pomóc jak by wiedział jak rozwiązać tę problemy. Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

RE: Brak pracy przedniego zawieszenia Romet ogar 205 - romek - 19-02-2025 07:22:28

1. Zatarły się. Może wystarczy rozebrać (wyjąć lagi), wyczyścić i nasmarować. Ale zapewne po tym zabiegu okaże się że tuleje są zużyte i do wymiany Smile

2. Jeśli nakrętka dokręcona do końca to pewnie te łożysko ma już najlepsze lata za sobą. Zdjąć widelec, sprawdzić stan, wymienić kulki/wstawić wianek, nasmarować.

RE: Brak pracy przedniego zawieszenia Romet ogar 205 - wazniak96 - 19-02-2025 10:42:28

Co do główki ramy to, o której nakrętce mówisz? Luz kasujesz dokręcając taką nakrętkę w kształcie pierścienia POD półką, nie nakrętką sztycy na samej górze. Jeśli jednak dobrą kręcisz to to Romek opisał co i jak Wink

RE: Brak pracy przedniego zawieszenia Romet ogar 205 - Dinozaur - 19-02-2025 14:21:50

Witam, pamietam z przeszlosci - ze czasem ktos 'skrecal na sile' oske przedniego kola, czy to w motorowerze czy w motocyklu, bez zadnych podkladek / dystansow na osce kola.
A np. 'brakowalo 3 - 4 mm' / piasta kola miala tyle luzu pomiedzy 'lagami' i 'ktos / na chama' skrecal to - az wyginaly sie dolne golenie widelca, przez co widelec stawal sie 'sztywny / nie uginal sie'...
Kolo powinno wchodzic u dolu widelca prawie bez zadnego luzu na osce / tak 'na styk' - lekko wsuwajac je reka.
Bo jesli widelec jest rozginany na zewnatrz lub sciskany 'do srodka' przy dokrecaniu nakretek oski - to wlasnie bedzie 'strajkowal' i nie bedzie chcial sie uginac / amortyzowac...
Pozdrawiam.

RE: Brak pracy przedniego zawieszenia Romet ogar 205 - Romet ogar polski - 19-02-2025 20:52:34

(19-02-2025 10:42:28)wazniak96 napisał(a):  Co do główki ramy to, o której nakrętce mówisz? Luz kasujesz dokręcając taką nakrętkę w kształcie pierścienia POD półką, nie nakrętką sztycy na samej górze. Jeśli jednak dobrą kręcisz to to Romek opisał co i jak Wink
Dzięki nie wiedziałem o tym jutro sprawdzę

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka