Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Pęknięcie w siodle - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208)
+--- Wątek: Pęknięcie w siodle (/showthread.php?tid=55103)

Pęknięcie w siodle - składakowcy - 06-02-2025 22:50:41

Cześć mam pewien problem a chodzi o siodło predom romet (takie czarne) a bowiem jest na nim małe pęknięcie, które chce skleić bo może sie powiększać z czasem i nie wiem jaki klej wybrać. Zanim napisze ktoś żebym kupił nowe siodło to za te moje siodło dałem 50zł to trochę szkoda kupować nowe zwłaszcza kiedy one jest w bardzo dobrym stanie. Pozdrawiam

RE: Pęknięcie w siodle - wigryman - 08-02-2025 16:43:02

Ciekawy temat zarzuciłeś.
Też kiedyś się nad tym zastanawiałem, bo siodełka te z czasem miały tendencje do pękania, głównie na narożnikach.
Po pierwsze - musimy wiedzieć co kleimy aby dobrać klej. Ja przyznam, że nie mam pojęcia z jakiego tworzywa wykonywano te powłoki, ale obstawiam polietylen. Jeśli pęknięcie jest na jakimś płaskim fragmencie, to spróbowałbym wyciąć coś w rodzaju łatki (z innego siodełka, z tego samego plastiku), wsunął ją pod spód pęknięcia i wtedy zaaplikował klej.
Jeśli pęknięcie jest na narożniku to klejenie raczej nic nie da, bo tam są największe naprężenia i spoina nie wytrzyma.

Tylko czy gra jest warta świeczki. Siodełek tych jest jeszcze sporo, szukałbym całego.
Pozdrowienia.

RE: Pęknięcie w siodle - składakowcy - 08-02-2025 21:55:57

(08-02-2025 16:43:02)wigryman napisał(a):  Ciekawy temat zarzuciłeś.
Też kiedyś się nad tym zastanawiałem, bo siodełka te z czasem miały tendencje do pękania, głównie na narożnikach.
Po pierwsze - musimy wiedzieć co kleimy aby dobrać klej. Ja przyznam, że nie mam pojęcia z jakiego tworzywa wykonywano te powłoki, ale obstawiam polietylen. Jeśli pęknięcie jest na jakimś płaskim fragmencie, to spróbowałbym wyciąć coś w rodzaju łatki (z innego siodełka, z tego samego plastiku), wsunął ją pod spód pęknięcia i wtedy zaaplikował klej.
Jeśli pęknięcie jest na narożniku to klejenie raczej nic nie da, bo tam są największe naprężenia i spoina nie wytrzyma.

Tylko czy gra jest warta świeczki. Siodełek tych jest jeszcze sporo, szukałbym całego.
Pozdrowienia.
Pęknięcie jest małe lekko widoczne lecz z czasem będzie robiło się większe zwłaszcza jeszcze jak jest na środku siodła