![]() |
Pęknięcie w siodle - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Pęknięcie w siodle (/showthread.php?tid=55103) |
Pęknięcie w siodle - składakowcy - 06-02-2025 22:50:41 Cześć mam pewien problem a chodzi o siodło predom romet (takie czarne) a bowiem jest na nim małe pęknięcie, które chce skleić bo może sie powiększać z czasem i nie wiem jaki klej wybrać. Zanim napisze ktoś żebym kupił nowe siodło to za te moje siodło dałem 50zł to trochę szkoda kupować nowe zwłaszcza kiedy one jest w bardzo dobrym stanie. Pozdrawiam RE: Pęknięcie w siodle - wigryman - 08-02-2025 16:43:02 Ciekawy temat zarzuciłeś. Też kiedyś się nad tym zastanawiałem, bo siodełka te z czasem miały tendencje do pękania, głównie na narożnikach. Po pierwsze - musimy wiedzieć co kleimy aby dobrać klej. Ja przyznam, że nie mam pojęcia z jakiego tworzywa wykonywano te powłoki, ale obstawiam polietylen. Jeśli pęknięcie jest na jakimś płaskim fragmencie, to spróbowałbym wyciąć coś w rodzaju łatki (z innego siodełka, z tego samego plastiku), wsunął ją pod spód pęknięcia i wtedy zaaplikował klej. Jeśli pęknięcie jest na narożniku to klejenie raczej nic nie da, bo tam są największe naprężenia i spoina nie wytrzyma. Tylko czy gra jest warta świeczki. Siodełek tych jest jeszcze sporo, szukałbym całego. Pozdrowienia. RE: Pęknięcie w siodle - składakowcy - 08-02-2025 21:55:57 (08-02-2025 16:43:02)wigryman napisał(a): Ciekawy temat zarzuciłeś.Pęknięcie jest małe lekko widoczne lecz z czasem będzie robiło się większe zwłaszcza jeszcze jak jest na środku siodła |