Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 (/showthread.php?tid=55069)

Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - mkzibi - 25-01-2025 17:11:38

Po zakupie ogarka 200 miałem problem że przelewa się przez komorę pływaka paliwo i leciało na tackę i rurką koło głowicy na ziemię.

Kupiłem nowy pływak.

Włożyłem też nową uszczelkę komory pływaka ale widzę, że jest mokra. Czyżby cały czas paliwo było za wysoko? Paliwo już nie cieknie rurką tak jak poprzednio ale nadal trochę leci.

W załączeniu fotka.

Co może być problemem że tego paliwa się leje tyle?

Poza tym jak już odpalę a odpala i to ładnie ale od razu wchodzi na strasznie wysokie obroty i nie schodzi z tych obrotów.

Zdjąłem obudowę filtra powietrza i jak przytykam dopływ powietrza to spadają obroty.

Co poradzicie?

RE: Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - romek - 25-01-2025 17:44:43

Problem 1 regulacja poziomu paliwa blaszka na pokrywce się kłania

Problem 2 lewe powietrze

RE: Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - Bob_Harley - 25-01-2025 22:59:07

jeśli tam jest jakaś uszczelka pod pokrywką komory pływakowej to ciężko bedzie ustawić poziom paliwa

Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - łogór 200 - 25-01-2025 23:59:13

Wywalic uszczelkę,oryginalnie jej tam nie powinno być,ustawić poprawny poziom paliwa w komorze,sprawdzić zaworek iglicowy w pokrywce czy zamyka doplyw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

RE: Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - romek - 26-01-2025 10:19:15

U mnie na przykład bez uszczelki się leje, bo poziom musi być bardzo mocno do góry inaczej przerwya

RE: Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - mkzibi - 26-01-2025 21:57:56

(25-01-2025 17:44:43)romek napisał(a):  Problem 1 regulacja poziomu paliwa blaszka na pokrywce się kłania

Problem 2 lewe powietrze

A z ta regulacja co dokładnie trzeba zrobić?

RE: Zalewa gaźnik i bardzo wysokie obroty Ogar 200 - romek - 27-01-2025 00:31:24

Gdy gaźnik jest pełen to pływak dotyka tej blaszki zamykając dopływ paliwa. I właśnie przez odgięcie tej blaszki możesz regulować ile paliwa ma być w gaźniku. Można to ustawiać na suwmiarkę, można metoda żeby kołnierz był na równi z tafla paliwa. Ale w Twoim przypadku po prostu lekko odegnij ja w dół. Dzięki temu pływak będzie szybciej zamykał dopływ paliwa.