Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
obroty - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: obroty (/showthread.php?tid=55055)

obroty - Tymon - 16-01-2025 16:30:51

Cześć, w moim 50T1 jak odpalam to ładnie chodzi ale pozniej na postoju jak jestem na luzie i puszczam gaz to gaśnie. Ktos wie czemu?

RE: obroty - stqc - 16-01-2025 16:41:34

Masz źle wyregulowany gaźnik.

RE: obroty - Tymon - 16-01-2025 16:43:40

(16-01-2025 16:41:34)stqc napisał(a):  Masz źle wyregulowany gaźnik.

a jak wyregulowac?

RE: obroty - pro_siaty - 17-01-2025 01:18:41

Na necie masz pełno tego typu poradników wg. Mnie możesz jeszcze sprawdzić czy nie ma luzów na łożyskach wtedy przez simeringi na wale może dostawać się lewe powietrze i na rozgrzanym silniku nie chce trzymać obrotów albo sprawdź świece (wyczyść, zmień, lub zmień przerwę) a może poprostu wystarczy ponieść śrube od przepustnicy na zimnym zawsze są wyższe obroty niż na ciepłym więc może poprostu masz za nisko opuszczona przepustnicę?

RE: obroty - Maka_91 - 09-02-2025 17:11:39

Regulacja się kłania to raz. A dwa to ogólny stan silnika. M. in. układ zapłonowy, stan gaźnika. Jak silnik jest wyrobiony to wolnych obrotów nie za bardzo chce trzymać. Układ zapłonowy ma tutaj duże znaczenie. Stabilność iskry, wypadanie zapłonów.
Co do regulacji to trochę przeginasz zadając takie perfidne pytanie. Nikt za Ciebie tego nie będzie robił. Jak chcesz się czegoś nauczyć to nie ma rady, szukaj i czytaj. Masz dział gdzie znajdziesz linki do chomikuj a tam masz wszystkie książki, instrukcje i schematy. Wystarczy sobie ściągnąć i tam wszystko znajdziesz.
Od siebie mogę Ci polecić książkę Instrukcja napraw motorowerów Romet. Tam jest wszystko na każdy temat o Rometach.
Wymiary schematy, instrukcje napraw, dopuszczalne normy zużycia wszystkich elementow.